Bogatim zemljama nedostajaće bilioni dolara za penzije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogatim zemljama nedostajaće bilioni dolara za penzije

  Analitičari Citibanka upozoravaju da penzionim fondovima u najbogatijim državama nedostaje 78.000 milijardi dolara da bi mogli isplatiti penzije poput današnjih.

  Državnu penziju ubuduće valja posmatrati samo kao zaštitnu mrežu, a ne kao primanja koja bi mogla osigurati mirnu starost, upozoravaju analitičari Citibanka u najnovijem izveštaju koje je pokazalo da penzionim fondovima u najbogatijim državama sveta nedostaje 78.000 milijardi dolara da bi mogli isplatiti penzije poput današnjih.

  Prema Ageing report 2015, dokumentu s najpreciznijim podacima Evropske komisije za kretanja u Evropi, nemački radnici koji će 2050. aktivirati penziju, a to su današnji tridesetogodišnjaci, imaće penziju na nivou od 37 posto svojih plata, a najbolje će proći Grci i Italijani kojima će državna penzija iznositi više od 50 posto zarada.

  Izveštaj Citibanka pokazuje da se penzioneri u bogatim zemljama OECD, među kojima su i Nemačka i Francuska, ali i Australija i SAD, moraju zabrinuti, te da ne mogu opušteno očekivati ispijanje čaja i putovanja u egzotične krajeve jednom kad aktiviraju penziju.

  Analitičari ove grupacije na noge su digli medijski svet objavom analize koja pokazuje da 20 bogatih zemalja ima problem dubok 78 biliona dolara jer im penzioni fondovi nisu dovoljni za pokrivanje svih penzija.

  Javna potrošnja, profiti firmi i same penzije moraće da se snižavaju širom sveta kako bi se održao sistem isplate, uvereni su u Citiju i tvrde da su svi oblici fondova, od državnih do privatnih, nedovoljno kapitalizovani da bi podneli rastući broj penzionera.

  Problem postoji i u Velikoj Britaniji i SAD, čiji se penzioni sistemi baziraju na privatnim korporativnim fondovima.

  Izvor: Poslovni.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE