Bogićević ne da pare državi i proziva Dinkića

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogićević ne da pare državi i proziva Dinkića

  Ministarstvo rudarstva pokrenulo je postupak prinudne naplate naknade za korišćenje mineralnih sirovina za 22 kompanije koje duguju više od 75 miliona evra.

  Među najvećim dužnicima je, kako saznaje Blic, rudnik Lece koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića. Dug na ime rudne rente rudnika Lece, koji je stečajni upravnik dao u zakup britanskoj kompaniji, iznosi 520 miliona dinara, a Bogićević, kako kaže za Blic, neće da plati svoje obaveze državi.

  Iz Ministarstva rudarstava i energetike indirektno su potvrđena saznanja Blica, odnosno Ministarstvo nije odustalo od naplate dugovanja, uključujući i model prinudne naplate.

  “Država neka namiri dug iz stečajne mase. Nisam hteo da plaćam rudnu rentu, jer mi vlast nije pomogla za otvaranje 500 radnih mesta u rudniku Lece.”

  Dinkić je davao stranim kompanijama i po 10.000 evra za jedno radno mesto, a ja nisam dobio ni dinar. Smatrao sam da je normalno da ne plaćam rudnu rentu jer je država trebalo da podnese neki teret za toliko zapošljavanje, tvrdi Bogićević.

  Ukupan dug je 9,3 milijarde dinara, a među prva tri dužnika, pored Lece su RTB sa dugom od 5,1 milijardi dinara i Resavica 490 miliona dinara.

  Od uvođenja zakonske obaveze plaćanja rudne rente, Resavica i Bogićević nisu dali ni dinar državi na ime ovih dažbina, dok je Borski basen dao neku minornu sumu. RTB Bor i Resavica imaju privilegiju da su svrstani u 17 kompanija koje su do kraja maja oslobođene prinudne naplate.

  A kako mahom svi dugovi javnih i državnih preduzeća podnu na pleća poreskeih obveznika, sva je prilika da će i sada tako biti, kaže izvor Blica iz Vlade.

  Stevan Dželatović, v.d. direktora Resavice, kaže da su najveći deo duga napravili njegovi prethodnici. Mi smo kraja maja oslobođeni prinudne naplate, a šta će biti posle, ne znam, kaže Dželatović, dok Blagoje Spaskovski nije odgovarao na pozive, a Mlađan Dinkić nije odgovorio na SMS.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE