Boing "ćutao" 13 meseci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Boing “ćutao” 13 meseci

  Kompanija Boing duže od godinu dana nije obavestila američka regulatorna tela da je nenamerno napravljen alarm koji obaveštava pilote o neusklađenosti podataka o letu na avionima tipa “737-maks” i da je taj alarm ugrađivan kao dodatna, a ne standardna oprema.

  Boing je, međutim, insistirao na tome da nedostatak prikaza nije predstavljao dodatni sigurnosni rizik, prenosi Rojters.

  Američki proizvođač aviona nedeljama pokušava da otkloni navode da je aviokompanije terao da plate za dodatnu sigurnosnu opremu, nakon što se pokazalo da je alarm dizajniran da pokaže odstupanja u očitavanju uglova napada aviona sa dva senzora ugrađivan kao dodatni paket opreme na modelu “737-maks”, prenosi Rojters.

  Sumnja se da su pogrešni podaci sa senzora odgovornog za merenje ugla pod kojim krilo preseca vazduh, poznatijeg kao “ugao napada”, pokrenuli deo softvera koji je gurnuo nos aviona nadole u dva poslednja pada tog tipa aviona.

  Boing je saopštio da je samo u jednom slučaju otkrio da je takozvani “AOA alarm” isporučen u paketu dodatne, a ne standardne opreme, kao što je nameravao da isporuči, i dodao da podaci sa tog alarma nisu bili kritični u pogledu sigurnosti.

  Zvaničnik Savezne uprave za avijaciju rekao je Rojtersu da je Boing čekao 13 meseci pre nego što je o tome obavestio tu američku agenciju.

  Budući da je isporučivan kao dodatni paket opreme, “AOA alarm” je tretiran kao poseban indikator koji prikazuje sirove podatke, a koji piloti na komercijalnim letovima veoma retko koriste, jer su godinama bili dodatak.

  “Ni indikator ugla napada, ni ‘AOA alarm’ nisu neophodni za bezbedan let. Oni pružaju samo dodatne informacije i nikada nisu razmatrani kao sigurnosni elementi na komercijalnim letovima”, saopštio je Boing.

  Savezna uprava za avijaciju je podržala tu Boingovu procenu, ali je kritikovala kompaniju zbog usporenosti u otkrivanju problema.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE