Bosanska ministarka u zvaničnu posetu SAD povela sina - da UŠTEDI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bosanska ministarka u zvaničnu posetu SAD povela sina – da UŠTEDI

  Mediji u Bosni i Hercegovini proteklih dana su se bavili slučajem tamošnje ministarke spoljnih poslova koja je u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama povela svog sina, a koja je u svoju “odbranu” ukazala da je time uštedela državni novac.

  Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je kako je sina povela u SAD da bi joj pridržavao tašnu, dodavao stvari i pružao ruku kada se kreće uz i niz stepenice.

  Nakon što se uporedila s predsednikom SAD Donaldom Trampom, navodeći da i Trampova kćerka pomaže predsedniku SAD, Turković je opširno objasnila razlog zbog kojeg je u posetu SAD išla u pratnji sina.

  Istakla je da je njen sin magistrirao u SAD, te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u “privatnom kapacitetu”. Kako kaže, njen sin nije bio u SAD o trošku države BiH, ali je u isto vreme pomagao njoj.

  “Ja sam napravila uštedu. Nisam vodila nekoga iz kabineta za koga bih morala plaćati kartu i smeštaj i sve ostalo. To je druga strana koja se ne vidi. On nije državni službenik, nije službenik u kabinetu, ne prima nikakav dohodak i nalazi se zaista u kapacitetu nekoga ko pomaže lično meni”, kazala je Turković u intervjuu za Voice of America (VOA).

  Na pitanje o tome da li je njen sin prisustvovao službenim sastancima, Turković je odgovorila rečima da ne prisustvuje “ako ne postoji potreba”, te da nije bio prisutan na sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i na nekim od sastanaka.

  “Ali isto tako je bio u mojoj pratnji kada mi je to bilo potrebno”, potvrdila je ministarka BiH.

  Novinar je otvoreno pitao Turković da li razume kako je nekim ljudima neobično da osoba koja nema službenu funkciju bude prisutna na nekim zvaničnim sastancima gde se predstavlja država.

  “Prvo, reč je o predstavljaju države… Ako to postavimo kao pitanje, onda bih ja postavila malo drugačije pitanje. Znate, vi imate nekoga ko vam nosi tašnu, ko vam dodaje i ko vam pruža ruku uz stepenice i niz stepenice. Nisam baš sigurna da je to predstavljanje države.”

  “Sa druge strane, imate ljude koji su zaposleni i primaju velike plate po osnovu nekih konsultativnih ugovora koje plaća ne znate ko, na koji način i nisu vam dostupni ugovori koji postoje. Dakle, ne rade pro bono. Govorim generalno o BiH i državnim institucijama. Znate, problematizuje se besplatno učešće u sasvim privatnoj ulozi, privatne pomoći, a s druge strane imate savetnike koji primaju plate po osnovu konsultantskih ugovora od nekih drugih vlada i država. To se ne problematizuje. Mislim da bi novinari koji se bave analizama, ukoliko su dobronamerni, zaista trebalo da sprovedu jednu celovitu analizu i ponude publici uvid u sve segmente takvog delovanja”, rekla je Turković.

  Izvor: Klix

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE