"Brexit ne ugrožava proširenje EU"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Brexit ne ugrožava proširenje EU”

  Predsednik Francuske Fransoa Oland (Francois Hollande), nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekli su danas posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu da britansko glasanje da izadje iz EU neće uticati na dalje proširenje Unije.

  Oland, koji je bio domaćin skupa, rekao je posle samita da uvidja nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku.

  “Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane”, rekao je Oland.

  Angela Merkel je takodje istakla da perspektiva ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ostaje nepromenjena posle odluke o Bregzitu.

  “Odluka Velike Britanije nije ništa promenila… te zemlje su se bojale toga”, rekla je nemačka kancelarka.

  Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je rekla: “Rešeni smo da nastavimo proces proširenja”.

  U deklaraciji koje je izdalo francusko predsedništvo posle današnjeg sastanka na kome je bilo desetak vodja EU i regiona navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, objavila je Jelisejska palata na svom vebsajtu.

  “Jasna evropska perspektiva data je svim zemljama regiona na samitima u Zagrebu i u Solunu 2000. i 2003. godine, ta perspektiva je stalno i nedvosmisleno od tada potvrdjivana, uz poštovanje dogovorenih uslova i zahteva. Zemlje regiona su na putu ka Evropskoj uniji poslednjih nekoliko godina ostvarile značajan napredak. Mi pozdravljamo napore zemalja Zapadnog Balkana u raznim fazama njihovog procesa pristupanja i pozivamo ih da nastave taj rad da bi napredovali ka Evropskoj uniji”, navodi se u toj deklaraciji.

  Na samitu Zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

  Jučerašnji samit u Parizu treći je u seriji sastanaka  koji su pokrenuti 2014. da ohrabre reforme i razvoj u šest zemalja Zapadnog Balkana u različitim fazama napredovanja ka evpskom bloku.

  Dogovoreno je da će sledeći ovakav skup EU-Zapadni Balkan biti održan u Italiji 2017. godine, navelo je francusko predsedništvo.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Thibault Camus

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE