Brisel ne da "bregzit" bez naknade

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel ne da “bregzit” bez naknade

  Pregovori o “bregzitu” sapleli su se na samom početku oko naknade za “razvod”. London bi da se od Evropske unije “razvede” sporazumno, ali jeftino, dok Brisel podseća Ostrvo na obavezu finansiranja, još zajedničke, kuće bar do 2020. godine. Velika Britanije ne samo da nije spremna za takvu “alimentaciju”, već ni za “taksu” za napuštanje evropske familije, pišu “Novosti“.

  Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej požurila je, zato, da demantuje čak i medijske spekulacije o navodnoj spremnosti Britanije da plati 40 milijardi evra za izlazak iz Evropske unije. Portparol premijerke hitro je odgovorio na pisanje britanskog lista “Sandej telegraf”, koji je, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata sa pregovaračkom strategijom Londona, objavio da je London spreman da plati do 40 milijardi evra u sklopu nagodbe o “bregzitu”:

  – Kada je reč o ovim podacima, ja ih demantujem! – saopštila je kancelarija u londonskom Dauning stritu.

  Istovremeno je precizirano da je britanska premijerka u pismu kojim se aktivira član 50 o procesu izlaska iz EU navela da Ujedinjeno Kraljevstvo i EU moraju da razgovaraju o pravičnom rešavanju prava i obaveza Londona. Britanija je, inače, i dalje, do formalnog izlaska, članica EU.

  Shodno tome se postavlja Brisel, koji je već ranije nagoveštavao da “izlazna taksa” iz Unije za Britaniju nije 40 milijardi, već da ona iznosi između 60 i 100 milijardi evra. Otežavajuća okolnost za London je i to što se Brisel na ovoj sumi ne zaustavlja, već poručuje da će Britanija morati da nastavi sa plaćanjima za neke dugoročne projekte, čak i posle “bregzita”.

  Evropski komesar za budžet Ginter Etinger je, naime, za nemački list “Bild” precizirao da će Britanija nastaviti da ima obaveze po osnovu ranijih obećanja:

  – London će zato morati da prebacuje sredstva Briselu barem do 2020. godine – kazao je on.

  Godišnji budžet Evropske unije, inače, iznosi 155 milijardi evra, pa će istupanje Britanije, predviđeno za 2019. godinu, smanjiti priliv u zajedničku kasu za 10 do 12 milijardi evra. A to valja nadoknaditi.

  Prema računici Brisela, plan je da se taj novac nadoknadi kombinacijom rezova i većih uplata preostalih 27 članica. Samo od Nemačke bi, kako je naveo Etinger, moglo da se traži nekoliko milijardi više novca nego do sada.
  Sledića runda pregovora o “bregzitu” predviđena je za 28. avgust u Briselu.

  Izvor: Novosti

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE