Britanci i Kinezi grade termoelektranu u Loznici - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanci i Kinezi grade termoelektranu u Loznici

  Britanci i Kinezi planiraju da grade termoelektranu u Loznici, čija vrednost iznosi 230 miliona evra.

  Anglo-kineski konzorcijum, koji čine britanska kompanija Skarborou grup internešnel i državna kineska kompanija Čajna nešenel elektrik (CNEEC) potpisao je ugovor o izgradnji termoelektrane-toplane u Loznici, u vrednosti od 230 miliona evra.

  Prema ugovoru, izgradnja postrojenja kapaciteta 240 megavata će u potpunosti biti prepuštena kineskoj kompaniji CNEEC, pri čemu bi prva faza projekta (120 MW), nakon dobijanja “zelenog svetla” vlade, mogla da počne već krajem ove godine i da bude završena do kraja 2018.

  Druga faza projekta (preostalih 120 MW) bi, kako se dodaje, trebalo da počne godinu dana kasnije, navodi se u saopštenju konzorcijuma dostavljenom Tanjugu.

  Konzorcijum je dobio i finansijsku podršku Kineske razvojne banke, dok je kineska osiguravajuća kompanija Sinosure takođe pokazala interesovanje za učešće u projektu.

  Cilj ovog projekta je pretvaranje zastarelih elektrana na ugalj u čišta ekološka postrojenja, a projekat će, kako se dodaje u saopštenju, doneti mnoge benefite Srbiji – zapošljavanje više od 150 radnika, veliki podsticaj lokalnoj ekonomiji, jačanje strateških veza između Kine i Srbije, smanjenje zavisnosti od uvoza struje i poboljšanje energetske bezbednosti.

  Ovaj projekat ne zahteva državne garancije, jer je reč o privatnoj investiciji anglo-kineskog konzorcijuma sa Kineskom razvojnom bankom, precizira se u saopštenju.

  “Posle više godina napornog rada, sada smo veoma blizu realizovanja ovog projekta. Do ovoga ne bi došlo da nije bilo vizije i istrajnosti kineske i srpske vlade”, izjavio je predsednik kompanije Skarborou Kevin Mekejb.

  “Ovi ugovori su prekretnica, jer otvaraju vrata za veću saradnju Srbije i Kine. Osim toga, CNEEC će raditi na unapređenju lokalnog ekonomskog rasta i razvoju čiste energije u Srbiji”, izjavio je potpredsednik kineske kompanije CNEEC, LJao Šengsong.

  Izvor: B92

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bozidar

   Koliko ja znam u okolini Loznice nema rudnika uglja ! Da li ce termoelktrana koristit gas ? U tekstu se nigde ne moze naci tacna informacija. Ovaj tekst kao da je pisao pocetnik-novinar.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE