Britanska kompanija sprema tužbu protiv Slovenije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanska kompanija sprema tužbu protiv Slovenije

  Kompanija Ascent Resources, koja se bavi istraživanjem nalazišta prirodnog gasa i nafte, uložiće tužbu protiv Slovenije ako joj se ne dopusti da razvija svoju investiciju vađenja gasa tehnikom tzv. frackinga (hidrauličkog lomljenja) iz postojećih bušotina u Prekmurju.

  Postojeća koncesija za iskorišćavanje bušotina kod Petišovaca, na severu zemlje, koju imaju britanska kompanija i njen slovenački partner Geoenergo, ističe kroz dve godine i kompanije nameravaju da traže njen produžetak.

  Međutim, upravni je sud nedavno odbio njihov zahtev da se poništi odluka državnog regulatora, Agencije za okolinu (ARSO), prema kojoj je za fracking tehnologiju stimulacije starih bušotina potrebno prethodno izvesti studiju uticaja na okolinu i podzemne vode, dok bi korišćenje bušotina klasičnim načinom bilo neisplativo.

  Budući da Slovenija definitivnu odluku o dopuštenosti frackinga nakon niza godina još nije donela, što investitori drže nerazumnim i smatraju odugovlačenjem na njihovu štetu, oni su se odlučili na tužbu protiv države pred ad-hoc arbitražom ako ne dođe do dogovora u roku od tri meseca.

  Očekuju odštetu od 50 miliona evra, navodi RTV Slovenija.

  Arbitraža je u investicionim sporovima dug i vrlo skup postupak u kojem bi Slovenija mogla izgubiti spor, kako se to dogodilo u slučaju spora oko neisporučene struje iz nuklearke Krško koji je svojevremeno pokrenula Hrvatska, pred sudom za investicione sporove u Vašingtonu, kad je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) isplaćeno 42 miliona evra.

  Investitori navode da se gas iz starih bušotina, kojih je u Prekmurju preko stotinu, počeo eksploatisati još 1943. godine, da od tada nije bilo nikakvih značajnijih negativnih posledica na okolinu, te da ih neće biti ni zbog frackinga.

  Slovenačka udruženja za zaštitu okoline, poput “Prijatelja Zemlje”, traže pak potpunu zabranu fracking tehnologije i, nasuprot tome, tvrde da bi posledice mogle biti značajne, prenose slovenački mediji.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE