Britanski naftni gigant REŽE DIVIDENDE zbog rekordnog gubitka u drugom kvartalu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanski naftni gigant REŽE DIVIDENDE zbog rekordnog gubitka u drugom kvartalu

  Britanska naftna kompanija Britiš Petroleum smanjila je dividende akcionarima prvi put u 10 godina nakon što je u drugom kvartalu zabeležila rekordnih 6,7 milijardi dolara gubitka.

  Londonska kompanija posebno je istakla planove da naglo smanji proizvodnju nafte i gasa do 2030. godine i poveća svoju proizvodnju obnovljivih izvora energije u skladu sa strategijom generalnog direktora Bernarda Lunija o promeni kompanije u skladu sa globalnom tranzicijom.

  Neto gubitak bio je u skladu sa predviđanjima analitičara, koji su očekivali 6,8 milijardi minusa, što je drastičan pad u poređenju sa prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara profita, odnosno 791 milion dolara profita u prvom kvartalu ove godine.

  „Ovi rezultati vođeni su još jednim veoma izazovnim tromesečjem, ali i namernim koracima koje smo preduzeli dok nastavljamo da zamišljamo energiju i menjamo BP“, rekao je Luni.

  Luni, koji je preuzeo kormilo u februaru, izbegao je smanjenje dividendi u prvom kvartalu godine uprkos pogoršanju tržišnih uslova.

  Smanjenje dividendi za 50% na 5,25 centa po akciji, što je veće od predviđanja analitičara od 40%, činilo se neizbežnim s obzirom na veliki dug, kolaps u potražnji za naftom i gasom zbog pandemije COVID-19 i rastućih očekivanja o sporom oporavku globalne ekonomske aktivnosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE