Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Britanski naftni gigant REŽE DIVIDENDE zbog rekordnog gubitka u drugom kvartalu

Britanska naftna kompanija Britiš Petroleum smanjila je dividende akcionarima prvi put u 10 godina nakon što je u drugom kvartalu zabeležila rekordnih 6,7 milijardi dolara gubitka.

Londonska kompanija posebno je istakla planove da naglo smanji proizvodnju nafte i gasa do 2030. godine i poveća svoju proizvodnju obnovljivih izvora energije u skladu sa strategijom generalnog direktora Bernarda Lunija o promeni kompanije u skladu sa globalnom tranzicijom.

Neto gubitak bio je u skladu sa predviđanjima analitičara, koji su očekivali 6,8 milijardi minusa, što je drastičan pad u poređenju sa prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara profita, odnosno 791 milion dolara profita u prvom kvartalu ove godine.

„Ovi rezultati vođeni su još jednim veoma izazovnim tromesečjem, ali i namernim koracima koje smo preduzeli dok nastavljamo da zamišljamo energiju i menjamo BP“, rekao je Luni.

Luni, koji je preuzeo kormilo u februaru, izbegao je smanjenje dividendi u prvom kvartalu godine uprkos pogoršanju tržišnih uslova.

Smanjenje dividendi za 50% na 5,25 centa po akciji, što je veće od predviđanja analitičara od 40%, činilo se neizbežnim s obzirom na veliki dug, kolaps u potražnji za naftom i gasom zbog pandemije COVID-19 i rastućih očekivanja o sporom oporavku globalne ekonomske aktivnosti.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE