Budućnost u proizvodnji nesagorevajućeg duvana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budućnost u proizvodnji nesagorevajućeg duvana

  Kompanija Filip Moris je uložila više od dve milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorevajućeg duvana.

  Rukovodstvo kompanije očekuje da će novi proizvod pozicionirati Filip Moris kao “predvodnika revolucije”, jer nudi potencijalno bezbedniju alternativu tradicionalnim cigaretama.

  Nova, specijalna duvanska patrona, koju je osmislio tim više od 400 stručnjaka koji rade za kompaniju Filip Moris u Švajcarskoj, koristi se sa posebnim uredjajem nazvanim “ajkos” (iQOS) koji obezbedjuje da se nikotin iz duvana dobije zagrevanjem umesto sagorevanjem.

  Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, Ivan Miletić je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poredjenju sa pušenjem cigareta.

  “Iako ćemo konačne zaključke o potencijalno smanjenom riziku ovog proizvoda imati tek po okončanju svih istraživanja i sada imamo neke veoma ohrabrujuće naučne rezultate. Na primer, već smo utvrdili da je, izuzimajući nikotin, sadržaj štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u isparenju koje nastaje korišćenjem ‘ajkosa’ u proseku 90 do 95 odsto manji nego u duvanskom dimu”, rekao je Miletić.

  Za potrebe proizvodnje nesagorevajućih duvanskih patrona Filip Moris je izgradio fabriku u Bolonji u koji je investirao oko 500 miliona evra.

  Ta investicija uključuje ne samo ovu visoko-tehnološku fabriku veći i drugu “pilot fabriku” (trening centar), koja služi kako za proizvodnju ovih inovativnih proizvoda, tako i kao mesto gde se planiraju procesi proizvodnje, sprovode treninzi i obučavaju zaposleni.

  Direktor proizvodnje i planiranja u trening centru u kome je čitav proces proizvodnje duvanskih patrona osmišljen je Stevan Mirić koji je svoju karijeru u kompaniji Filip Moris započeo u fabrici cigareta u Nišu.

  On je novinarima iz Srbije koji su, u organizaciji kompanije Filip Moris, posetili fabriku u Bolonji kazao da je odluka kompanije da u pogon za inovativnu proizvodnju investira 500 miliona evra jasan pokazatelj poverenja koje kompanija ima u potencijal nove tehnologije, kao i uverenja da taj inovativni nesagorevajući duvanski proizvod predstavlja početak nove ere u duvanskoj industriji.

  “Postoji mogućnost da se u fabrici kompanije Filip Moris u Bolonji u budućnosti proizvode i komponente za ostale proizvode potencijalno smanjene štetnosti, na čijem razvoju trenutno radi tim stručnjaka i naučnika u razvojno-istraživačkom centru kompanije u Švajcarskoj”, rekao je Mirić.

  Dodao je da proizvodnja duvanskih patrona (hitstikova) u fabrici u Bolonji raste iz nedelje u nedelju, što jasno ukazuje i da je potražnja za tim inovativnim proizvodima sve veća.

  “Trenutno je ‘ajkos’ prisutan širom Japana kao i u gradovima u Italiji, Švajcarskoj, Portugalu, Rusiji, Danskoj, Nemačkoj, Ukrajini, Rumuniji i Monaku. Paralelno sa nacionalnim širenjem u tim zemljama, ‘ajkos’ će do kraja sledeće godine biti lansiran u ključnim gradovima na još 30 tržišta. Lokalni menadžment radi na tome da se medju ovim tržistima nadje i srpsko”, rekao je Ivan Miletić za Betu.

  Procena Svetske zdravstvene organizacije je da će se procenat odraslih pušača medju opštom populacijom smanjiti sa 22 na 19 odsto do 2025. godine, ali da će ukupan broj odraslih pušača ostati isti, 1,1 milijarda, zbog porasta populacije.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE