Budžet 4,8 biliona USD: Trampu SVEMIRSKE snage VAŽNIJE od obrazovanja, ekologije...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžet 4,8 biliona USD: Trampu SVEMIRSKE snage VAŽNIJE od obrazovanja, ekologije…

  Manje novca za socijalna davanja, više para za nacionalnu odbranu i nuklearno oružje, siže je novog američkog budžeta koji odslikava prioritete šefa Bele kuće.

  U nacrtu za sledeću fiskalnu godinu, administracija Donalda Trampa predviđa uštede na brojnim socijalnim programima. Planirani su rezovi kad je reč o obrazovanju, zaštiti životne sredine, bonovima za hranu, dotacijama za lečenje i smeštaj siromašnih građana i otplatu studentskih kredita.

  Ove uštede se prelivaju na nacionalnu odbranu – vojsku, policiju, obaveštajne agencije i čuvanje granice, uključujući izgradnju zida prema Meksiku, prenosi sajt Hil.

  U budžetu od 4,8 biliona dolara obezbeđen je novac i za Svemirske snage, novi rod vojske koji je Tramp nedavno uveo, kao i za program NASA za odlazak na Mars.

  Iako je na prošlim izborima obećao da će srediti javne finansije, predsednik je ovim nacrtom predvideo zaduživanje od bilion dolara. Za vreme aktuelne administracije javni dug je uvećan za tri biliona dolara i sada iznosi 20 biliona dolara.

  Posle prvobitnih tvrdnji da ima plan da izbriše manjak u državnoj kasi do 2025, Tramp sada tvrdi da će to uraditi do 2035. Prema oceni analitičara, i ovi planovi su zasnovani na previše optimističnim prognozama Bele kuće o rastu od tri ili četiri odsto dok je ekonomija 2019. porasla za 2,3 odsto.

  Potreba za zaduživanjem često se povezuje sa činjenicom da je Tramp pre tri godine smanjio poreze i ostavio državnu kasu bez velike količine novca.

  S obzirom na to da Demokratska stranka ima većinu u Predstavničkom domu, Trampov nacrt nema šanse da u Kongresu bude usvojen u celini, što znači da će morati da se odrekne pojedinih ušteda.

  Budžet je usaglašen sa Trampovom odbrambenom doktrinom, koja naglašava trku u naoružanju sa Rusijom i Kinom i značaj nuklearnog arsenala.

  Izvor: Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE