Bušatlija očekuje da Etihad ode, ali da Lufthanza dođe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bušatlija očekuje da Etihad ode, ali da Lufthanza dođe

  Finansijski izveštaj Er Srbije pokazuje da ta avio-kompanija ne može da funkcioniše bez državnih subvencija, smatra konsultant za ulaganja Mahmud Bušatlija, koji očekuje i da će se Etihad na kraju ipak povući iz Er Srbije.

  Prema objavljenim finansijskim izveštajima, Er Srbija je u 2017. godini ostvarila dobit od 1,9 milijardi dinara ili 16 miliona evra što je ogroman napredak u odnosu na svega 106 miliona dinara dobiti u 2016. godini. Ipak, nacionalni avio prevoznik dobio je subvencije vredne 20 miliona evra, što je više od ostvarenog profita.

  Bušatlija je za N1 rekao da je od samog početka bilo jasno da Er Srbija ne može da funkcioniše bez subvencija države i da, iako je Etihad nedavno potvrdio da zadržava 49 udela u vlasništvu, očekuje da će se kompanija iz UAE potpuno povući, barem iz upravljanja srpskom nacionalnom avio-kompanijom.

  Objašnjava da postoje dva moguća scenarija. Naime, ukoliko se Etihad povuče na način koji bi onemogućio dalje funkcionisanje Er Srbije, i zadrži sve ono što im je preneto – poput depozita za kupovinu novih Erbasovih aviona, srpska avio-kompanija bi, kako kaže, bila u velikom problemu.

  Postoji, međutim, i optimističniji scenario, ukazuje Bušatlija i objašnjava da je reč o mogućnosti da Etihad svoj udeo u Er Srbiji proda nekoj “ozbiljnijoj” kompaniji, poput nemačke Lufthanze.

  Bušatlija smatra da bi i kompanija poput Lufthanze, koja već godinama pokazuje interesovanje za region Zapadnog Balkana, postavila nove osnove poslovanja u Er Srbiji jer mu je utisak da se Etihad prethodnih godina više bavio finansijskim menadžmentom nego vazduhoplovstvom.

  “Dolazak neke ozbiljne grupacije, poput Lufthanizne, znači da bi uz dobru reorganizaciju Er Srbija mogla da preživi. Normalno uz pomoć države, jer će taj prelazak aerodroma na Vansi biti traumatičan za Er Srbiju”, ističe gost Dana uživo.

  Komentarišući podatak iz izveštaja da je Er Srbija od Republike dobila 12 miliona evra “u cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije u skladu sa Strategijom razvoja turizma”, Bušatlija je rekao da avio-kompanije ne mogu da povećaju obim turizma, niti je Srbija značajna turistička destinacija u svetu.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE