Čak 45.000 zaposlenih MANJE - javna uprava SRBIJE u V.D. stanju - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čak 45.000 zaposlenih MANJE – javna uprava SRBIJE u V.D. stanju

  U javnoj upravi Srbiji je od uvođenja mera racionalizacije krajem 2013. godine, broj zaposlenih smanjen za više od 45.000, navodi se u nedavno objavljenoj Eksternoj evaluaciji Strategije reforme javne uprave u Srbiji.

  Međutim, značajan negativni sporedni efekat tih mera bio je da su organi javne uprave češće zapošljavali nove ljude na privremenoj osnovi, ocenjuje se u evaluaciji.

  Ocenjeno je i da je na rukovodećim mestima u državnoj upravi disproporcionalno visok broj vršilaca dužnosti – privremenih.

  Po stanju 31. oktobra 2018. godine, od ukupno 370 rukovodećih položaja na nivou centralne vlade, 322 je popunjeno rukovodiocima, od kojih su 214 (ili 66 odsto) bili vršioci dužnosti.

  U izveštaju se podseća da su restriktivne mere zapošljavanja iz 2013. godine i dalje na snazi.

  Autori izveštaja ocenjuju da, imajući u vidu opseg reforme javne uprave i potrebe u vezi sa procesom evropskih integracija, postoje razlozi da se očekuje da će broj zaposlenih u srednjoročnom periodu rasti.

  U Srbiji su sada na 100 stanovnika 6,4 zaposlena u javnoj upravi, u EU ih je 8,5, a u “novim državama članicama EU” osam zaposlenih.

  Izvor: Nova ekonomija/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE