Čak 80 odsto "Bendžamina" nije u SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čak 80 odsto “Bendžamina” nije u SAD

  Međunarodni monetarni fond (MMF) primetio je zanimljivu pojavu u američkim monetarnim tokovima – prvi put u istoriji u opticaju je više novčanica od 100 dolara od najpopularnijeg apoena od jednog dolara.

  Prema podacima iz članka objavljenog u MMF magazinu Finance & Development, volumen novčanica od 100 dolara ugrubo se udvostručio od početka globalne finansijske krize. Podatak je posebno zanimljiv u kontekstu sve raširenijeg korišćenja bezgotovinskog plaćanja u SAD.

  Međutim, Amerikanci nisu zaslužni za takav skok broja najvrednije novčanice, naprotiv.

  Iako potražnja za gotovim novcem raste i u SAD, većina “stotki” nalazi se u inostranstvu. Prema podacima čikaškog Feda, gotovo 80 posto novčanica od 100 dolara, odnosno više od 60 posto svih dolarskih novčanica je u inostranstvu.

  Za ilustraciju, 1980. u inostranstvu se nalazila trećina novčanica od 100 dolara. Kako je istakla ekonomista Feda Rut Džadson, geopolitičke nestabilnosti delom mogu objasniti skok broja novčanica od 100 dolara u opticaju.

  “Inostrana potražnja za američkim dolarom verovatno je motivisana njegovim statusom sigurne imovine”, ističe Džadson. Prema njenom istraživanju iz 2017. godine, inostrana potražnja za dolarom povećala se tokom 90-ih i početkom ovog veka, a potom se stabilizovala i počela da opada uvođenjem evra 2002. godine.

  Trend pada je potrajao do kraja 2008. godine. Prema ekonomisti Kenetu Rogofu, odgovor na pitanje popularnosti dolara leži u njegovoj dominaciji u međunarodnim rezervama.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE