Čak petina izvoza iz slobodnih zona - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čak petina izvoza iz slobodnih zona

  Gotovo svaki peti proizvod koji je tokom prošle godine prodat van granica Srbije napravljen je u nekoj od 14 slobodnih zona. Roba koja je prodata na svetskoj pijaci koštala je više od dve milijarde evra.

  Ove godine nije planirano otvaranje novih zona, osim Bariča, koji je deo Slobodne zone Beograd.

  Nadležni najavljuju da će se i većina postojećih zona proširiti, dolaskom novih ulagača. U Ministarstvu finansija ove godine u njima očekuju investicije od oko 140 miliona evra.
  U protekle dve godine posao u slobodnim zonama je pronašlo 7.579 ljudi, a ukupno u njima radi 22.158 radnika.

  U ovom momentu nije u planu otvaranje novih slobodnih zona, ali jeste proširenje slobodnih zona “Novi Sad”, “Šabac”, “Smederevo”, “Svilajnac”, “Pirot” i “Priboj” – najavljuje Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone.

  Početkom jula očekuje se početak rada Slobodne zone Beograd na lokaciji u Bariču, na kojoj kompanija MEI TA Industrial Co treba da započne izgradnju svog proizvodnog pogona.

  Najveće prednosti poslovanja u slobodnim zonama su oslobađanje plaćanja carine i poreza na dodatu vrednost na repromaterijal i opremu, kao i na potrošnju energenata.

  Slobodna zona “Pirot” važi za jednu od najuspešnijih, jer postiže najbolje rezultate. Imaju 18 proizvodnih kompanija u kojima radi oko 5.500 ljudi.

  Među stranim investitorima koji posluju u 14 slobodnih zona najviše ih je došlo iz Italije. Među njima su Geoks, koji posluje u Vranju, Vorpachel je u Šapcu, a Rosa Katana” i Karboteks u Smederevu.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE