CAR OBRISAO KOMPANIJU: Greškom ukucao ova četiri slova u kod - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CAR OBRISAO KOMPANIJU: Greškom ukucao ova četiri slova u kod

  Jedan čovek uspeo je da obriše celu svoju kompaniju nakon što je slučajno kliknuo na određenu komandu na serveru. Komanda je obrisala svaki fajl njegove kompanije kao i sajta koji je uređivao za klijente.

  Kako piše The Independent, Marko Maršala (Marco Marsala) je na forumu „Server Fault“, koji pomaže administratorima servera da reše problem, napisao svoj slučaj, ali ubrzo je postalo jasno da Maršalu nema pomoći.

  Sporna komanda je „rm-rf“: osnovni deo koda koji briše sve što mu je rečeno. „Rm“ izdaje nalog računaru da ukloni fajlove, „r“ briše sve u okviru datog kriterijuma, „f“ označava komandu koja nalaže kompjuteru da ignoriše upozorenja koja se javljaju prilikom brisanja fajlova. Ovim kodom Maršala je čak obrisao i bekapovane fajlove koje je čuvao u slučaju katastrofe.

  Maršala je dakle slučajno obrisao sve, i kako se kaže, „spalio mostove za sobom“. Jedan korisnik mu je napisao „Žao mi je, ali tvoja kompanija je zauvek mrtva.“ Drugi korisnik mu je napisao: „Ti ćeš biti izbačen iz biznisa. Ne treba ti tehnički savet već treba da zoveš advokata.“

  Maršala vodi malu veb kompaniju koja se brine o serverima i internet konekciji na kojima se čuvaju datoteke, a ima oko 1.500 klijenata. Komanda je takođe obrisala sajtove za koje je njegova kompanija bila odgovorna.

  Stručnjaci kažu da je Maršala trebalo da osigura da se „rm-rf“ nikada ne pokreće bez eksplicitno definisane komande, a čak i da se to desi, čuvari je trebalo da to spreče i osiguraju određenu formu povratka informacija.
  Stručnjaci takođe ističu da to nije maler, već neverovatno loš dizajn u spoju sa potpunom nepažnjom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dobrica

   Kolko moras biti glup da drzis bekape na istom hard disku gde i originale? Po pravilu se bitne stvari drze u 3 kopije, na najmanje dva razlicita medija i mora postojati bar jedan bekap koji je fizicki van firme (u slucaju pozara i slicno)

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE