Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Cariniku OTKAZ ako mu je rođak špediter

Carinik u Srbiji bi mogao da bude disciplinski kažnjen i degradiran, čak i otpušten, ako se utvrdi da je član njegove uže porodice vlasnik špediterskog preduzeća ili bilo koje firme koje ima veze sa radom carine.

To se najavljuje Pravilnikom o delatnostima i poslovima koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, koji stupa na snagu 1. avgusta.

U carinskoj službi Srbije zaposleno je 2.842 službenika, a nova pravila se odnose na sve njih, bez obzira na to da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ovaj pravilnik samo slovo na papiru, jer većina carinika nije i neće biti direktno upućena na poslove sa rođakom špediterom, ali jesu njegove kolege.

Ovaj pravilnik je donet na osnovu Zakona o carinskoj službi i njime se bliže se određuju delatnosti koje su u vezi sa radom Uprave carina, odnosno poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, naglašava se u Pravilniku.

Dokumentom su precizirani i poslovi koji su “zabranjeni” za najbliže članove porodica carinskih službenika.

To su spoljnotrgovinsko poslovanje, odnosno firme koje se bave uvozom i izvozom, zatim međunarodna špedicija, ali i “savetovanje i zastupanje pravnih i fizičkih lica po pitanjima i u postupcima iz nadležnosti Uprave carina, van okvira utvrđenog zakonom”.

Poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika jesu poslovi preduzetnika, plaćeni ili neplaćeni poslovi koji su zabranjeni posebnim zakonom, naglašava se u Pravilniku.

Svi poslovi koji su u vezi sa poslom koji carinski službenik obavlja na svom radnom mestu.

Takođe, tu su i poslovi koji bi mogli da pokolebaju carinika da svoj posao radi savesno i pošteno. Ako se utvrdi da je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik preduzeća koje je ima veze sa radom carine, zaposleni na carini može disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti, propisane Zakonom o carinskoj službi i Zakonom o državnim službenicima.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE