CEFTA možda ostane bez Kosova?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEFTA možda ostane bez Kosova?

  Već dva dana vlasti u Prištini primenjuju zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza, što srpski ministar trgovine Rasim Ljajić ocenjuje kao de fakto izlazak Kosova iz CEFTA.

  Budući da se zaštitna carina odnosi na sve trgovinske partnere, ministri trgovine Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine zatražiće reakciju CEFTA i Evropske komisije.

  “Ovo je zapravo de fakto izlazak iz CEFTA, što se tiče privremenih institucija u Prištini. Malo vremena prođe, a oni uvedu novu vancarinsku barijeru, nekada prema jednoj, nekada prema drugoj zemlji, sada prema svim zemljama regiona”, navodi Ljajić.

  Poručuje da Beograd traži odgovor da li privremene institucije u Prištini jesu deo CEFTA ili nisu.

  “Svakako, naš pritisak prema Evropskoj komisiji će biti permanentan jer ovo ponašanje mora da prestane ili da Priština izađe formalno iz CEFTA. Mislim da je to poštenije nego na ovakav način da koristite benefite, a kad vam god padne napamet, uvodite vancarinske barijere prema partnerima”, navodi Ljajić.

  Ljajić, međutim, ne očekuje reakciju nadležnih na poteze Prištine, pa će Beograd razmotriti mogućnost pojedinačnih mera.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE