Čeka nas još 6 nedelja ovakvog života: Šta može da očekuje privreda Srbije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čeka nas još 6 nedelja ovakvog života: Šta može da očekuje privreda Srbije?

  S obzirom na to da se ekonomske i finansijske posledice širenja koronavirusa uveliko osećaju širom sveta a da se kraj epidemije još uvek ne nazire globalna tržišta tresu se već nedeljama. Turizam i saobraćaj prvi su pretrpeli udare, a gotovo je sigurno da nema industrije koja neće biti pogođena.

  Zbog toga se može reći da su svetski i domaći ekonomisti saglasni da su posledice ove krize nesagledive, da svet gotovo sigurno čeka recesija i kriza gora od prethodne bez obzira na ogromne napore država, centralnih banaka i globalnih finansijskih institucija da do toga ne dođe.

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nas čeka sigurno još šest nedelja ovakvog života, pa se postavlja pitanje šta može da očekuje srpska privreda u tim okolnostima.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/spremite-se-za-jos-sest-nedelja-ovakvog-zivota/

  Narodna banka Srbije uvela je ove nedelje moratorijum na otplatu kredita. Tоkоm trajanja vanrеdnоg stanja, banka kaо ni davalac lizinga nеćе оbračunavati zatеznu kamatu na dоspеla, a nеizmirеna pоtraživanja i nеćе pоkrеtati pоstupak izvršеnja. Oni koji žele da nastave sa otplatom, imaće tu mogućnost. Nove mere koje će pojačati likvidnost banaka najavljene su za sledeću nedelju.

  Zdravstvene radnike u Srbiji 1. aprila očekuje povećanje plata od 10 odsto, penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u javnom sektoru neće biti otpuštanja, kao i da država na privatni sektor ne može tako da utiče i zamolio je sve privatnike u da zadrže radnike što je moguće duže i istakao da će im država pomoći.

  Hotelijeri su objavili još prošle nedelje da trpe nesagledivu štetu jer su skoro svi arnžmani otkazani i da je praktično reč o grani privrede koja više ne postoji.

  U sličnoj situaciji su i turističke agencije jer su svi aranžmani otkazani do 15. maja, a putnicima sigurno neće biti vraćen novac.

  Nacionalna avio-kompanija Er Srbija objavila je u četvrtak privremeni prekid saobraćaja na redovnim linijama zbog zatvaranja beogradskog aerodroma i sada osplužuje potrebe države i vlade za transport medicinske opreme, sanitetskog materijala, kao i za evakuaciju naših državljana u inostranstvu.

  Pomoć državi u vidu predloga za podršku privredi i očuvanje radnih mesta stigla je ovih dana iz vodećih udruženja privrednika:

  NALED: 10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta

  Stručni tim NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) formulisao je paket mera da se održi likvidnost privrede i kontinuitet poslovanja, podrže lokalne samouprave i građani koji će biti najviše pogođeni posledicama pandemije koronavirusa.

  Među ključnim merama NALED-ove inicijative u ovom momentu nalaze se i predlozi za uvođenje produženog porodiljskog bolovanja i vaučera za angažovanje pomoći oko čuvanja dece kako bi se zaposleni roditelji lakše nosili sa zatvaranjem škola.

  U paketu podsticaja, sugerisane su i mogućnosti za uvođenje tromesečne pauze u otplati kredita i obaveza prema državi za ugrožene kategorije, kao i mera oslobođenja od poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce kako bi se podstaklo samozapošljavanje.

  Predlaže se i uspostavljanje fonda za finansijsku podršku gradovima i opštinama najviše pogođenim epidemijom. Podsticanje bezgotovinskih plaćanja pomoći će smanjenju širenja virusa preko gotovine i biće podrška legalnim tokovima ekonomije.

  Takođe, predlaže se i blagovremena priprema javnih radova, kao načina za radno angažovanje ranjivih grupa i podsticanje lokalnog razvoja po završetku epidemije. Uz to, potrebno je proširiti obuhvat propisa za pojednostavljeno elektronsko angažovanje sezonskih radnika u oblastima koje će biti naročito pogođene kao što su turizam, pomoć u kući, čuvanje dece, kurirski poslovi i dr.

  Detaljni pregled mera je u posebnom tekstu.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/naled-10-mera-za-podrsku-privredi-i-ocuvanje-radnih-mesta-zbog-koronavirusa/

  AmCham: Mere za smanjenje negativnih efekata koronavirusa na privredu

  Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) uputila je u sredu Vladi Srbije predlog prvog kruga mera u cilju smanjivanja negativnih efekata pandemije virusa COVID-19 na domaću ekonomiju.

  Oko 2/3 kompanija članica Američke privredne komore smatra da je neophodno da Vlada usvoji set privremenih mera u oblasti rada i smanjenje poreskih izdataka u domenu fiskalne politike, čime bi se čuvala likvidnost u privredi i nivo zaposlenosti u situaciji sa manjim obimom posla, navodi se u istraživanju AmCham.

  Kako bi krvotok privrede mogao da funkcioniše AmCham predlaže omogućavanje nesmetanog prekograničnog transporta robe i usluga.

  AmCham je preporučio i dodatne mere za mala i srednja preduzeća, predlog mera za posebno pogođene sektore kao što su sektor turizma, logistike i automobilske industrije obuhvata obustavu plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020, specifične mere za sektor zdravstva.

  Pored pohvale uvođenju moratorijuma na otplatu kredita za preduzeća i građane, AmCham predlaže dodatnu injekciju likvidnosti bankama od strane NBS. Predložene su izmene i pojašnjenja administrativnih mera, kao što su omogućavanje elektronskog otvaranja bolovanja, prijave prebivališta i rada od kuće.

  Detaljan spisak mera naćićete u posebnom članku.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/amcham-mere-za-smanjenje-negativnih-efekata-koronavirusa-na-privredu/

  SAM: Prioritet je sačuvati ljude

  Jedinstvena poruka svim menadžerima i preduzetnicima glasi: Napravite plan koji podrazumeva rukovođenje operativnim troškovima i poveriocima, sprovedite disciplinu u realizaciji plana i postignite jedinstvo u dogovorenom vremenu.

  Prioritet je sačuvati ljude, ali i pronaći načine da se održe poslovni procesi i osigura likvidnost preduzeća u izazovnim vremenima u periodu dok traje vanredna situacija –neki su od zaključaka prve online konferencije u organizaciji Srpske asocijacije menadžera i ICT hub-a „Biznis u izazovnim vremenima“.

  „Moramo da budemo pripremljeni da će u mnogim segmentima potreba značajno porasti i da budemo spremni da to zadovoljimo. Ipak, najvažnije je da se poslovna zajednica potrudi da pomogne malim i srednjim preduzećima, ako možemo da uzmemo neke usluge od njih, ali i da apelujemo na Vladu da se prvi nivo pomoći usmeri ka njima, da ne moraju da otpuste zaposlene i da mogu da restartuju poslove“, smatra Dragoljub Damljanović, predsednika UO SAMa.

  Prognoze u vanrednoj situaciji su veoma nezahvalne, a Damljanović poručuje:

  „Spremamo se da krenemo sa proizvodnjom punom parom od kraja drugog kvartala. Ova kriza će proći, važno je da pokažemo da smo ljudi, da se brinemo jedni o drugima, da sačuvamo biznise, mala i srednja preduzeća i da ostanemo svi mirne i čiste glave“.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/menadzeri-na-prvoj-onlajn-konferenciji-sam-a-o-biznisu-u-izazovnim-vremenima/

  Dijalog je svakako otvoren, pozivamo i ostale aktere da se uključe kako bi se pronašla dobra i održiva rešenja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE