Čeka se dan kada će SVETOM VLADATI AZIJATI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čeka se dan kada će SVETOM VLADATI AZIJATI

  Do 2040. godine, Azija će verovatno generisati više od 50 odsto svetskog BDP-a i činiti gotovo 40 odsto svetske potrošnje, piše Svetski ekonomski forum (WEF). U tekstu objavljenom na njihovom sajtu, kaže se da je u 19. veku svet je evropeiziran, u 20. veku bio amerikanizovan, a da se sada azijatizuje i to mnogo brže nego što se mislilo.

  Danas taj region ima sve veći udeo u svetskoj trgovini, kapitalu, populaciji, znanju, saobraćaju, kulturi i resursima. Od osam vrsta prekograničnih tokova, jedino otpad se kreće u suprotnom smeru, što odražava odluku Kine i ostalih azijskih država da smanje uvoz smeća iz razvijenih država.

  Ali ono to se ističe u tekstu je da dinamične intraregionalne mreže pokreću taj napredak. Oko 60 odsto ukupne trgovine azijskih zemalja odvija se unutar regiona, što olakšavaju sve više integrisani azijski lanci snabdevanja. Intraregionalni tokovi finansiranja i investicija takođe su u porastu, a više od 70 odsto azijskih startapa finansira se iz regionalnih izvora. Tokovi ljudi, 74 odsto putovanja unutar Azije obave Azijci, takođe pomaže integraciji regije.

  Ono što pokreće te tokove je raznolikost Azije, a zapravo, kako navodi WEF, postoje najmanje četiri „Azije“, svaka na različitom nivou ekonomskog razvoja, koje igraju jedinstvenu ulogu u globalnom rastu regiona.

  Prva Azija

  Prva Azija obuhvata Kinu, središta azijskog privrede, koja komšijama pruža platformu za povezivanje i inovacije. Od 2013. do 2017. godine, ova zemlja imala je 35 odsto ukupnog azijskog spoljnog FDI-a, pri čemu je oko četvrtine investicija bilo usmereno u ostale azijske ekonomije. Održavajući njen rapidni rast inovacionih kapaciteta, Kina je imala 44 odsto svih svetskih patenata 2017. godine.

  “Napredna Azija”

  Druga grupa, „Napredna Azija“, takođe pruža tehnologiju i kapital. Uz ukupni spoljni FDI od jednog triliona dolara, na ove zemlje otpadalo je 54 odsto ukupnog azijskog ulaznog FDI-a od 2013. do 2017. Samo na Južnu Koreju otpada 33 odsto svih spoljnih investicija u Vijetnamu. Japan daje 35 odsto svih investicija u Mjanmaru, te 17 odsto na Filipinima.

  “Nadolazeća Azija”

  Zatim postoji „Nadolazeća Azija“, koja obuhvata relativno raznoliku grupu malih rastućih ekonomija i koja pruža ne samo radnu snagu, nego i potencijal za rast, zahvaljujući sve većoj produktivnosti i potrošnji. Ove privrede duboko su integrisane sa svojim regionalnim susedima, njihov prosečni udeo u intraregionalnim tokovima roba, kapitala i ljudi je 79 odsto, najveći od četiriju Azija.

  “Granična Azija i Indija”

  Nasuprot tome, četvrta grupa – „Granična Azija i Indija“ – ima najniži udeo u intraregionalnim tokovima od samo 31 odsto. Ali ova brojka, koja odražava istorijske veze s Evropom, Bliskim istokom, Afrikom i Sjedinjenim Američkim državama, uskoro će se povećati, jer te ekonomije, istorijski slabije integrisane, razvijaju bliske veze sa svojim azijskim susedima. Ova grupa može mnogo toga ponuditi, uključujući i relativno mladu radnu snagu, koja koristi rastuće azijsko uvozno tržište, te rastuću srednju klasu koja može poslužiti kao novo tržište za regionalne proizvode.

  Izvor: Svetski ekonomski forum

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE