"Čelična lejdi" Silicijumske doline: Meg Vitman, primer uspešne žene - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Čelična lejdi” Silicijumske doline: Meg Vitman, primer uspešne žene

Meg Vitman (Meg Whiteman) jedna je od najuspešnijih i najbogatijih žena sveta. Svojim vrednim i predanim radom uspela je da stvori milione, a uspesima koje i dalje ostvaruje predstavlja inspiraciju i pravi uzor svim mladim ženama.

Svoju reputaciju je sagradila u korporativnom svetu, u kome još vladaju muškarci. Radila je deset godina kao izvršni direktor Ibeja (eBay), a nakon poraza za izbor na guvernersko mesto 2010. godine, angažovana je da upravlja kompjuterskim gigantom Hjulet-Pakardom (Hewlet-Packard). Vitmanova se, takođe, smatra za prvu ženu koja je postala milijarderka zahvaljujući deonicama u internet kompaniji.

Počeci

meg-vitman-printscreen

Rođena je sa defektom – displazijom kuka. Zbog toga je dugo na nozi morala da nosi metalnu protezu. To je nije sprečilo da kasnije bude aktivna u sportu i trenira tenis i lakros.

Meg Vitman rođena je u Njujorku, kao najmlađe od troje dece njujorškog brokera i domaćice. Oba njena roditelja su učestvovala u Drugom svetskom ratu – majka joj je bila mehaničar aviona i kamiona za ogranak Crvenog krsta na Novoj Gvineji. Vitmanova je u jednom intervjuu za Krišćan sajns monitor (Christian Science Monitor) rekla da je putovanje njene majke u Kinu značajno uticalo na njen razvoj. Iako domaćica, majka Meg Vitman je bila jedna od nekolicine žena koja je bila pozvana u posetu Kini, tada većinom zatvorenoj za spoljni svet. “Kada se moja majka vratila sa puta govorila mi je o tome šta ju je naučilo to putovanje. Shvatila je da može da uradi sve što poželi i želela je da i ja prepoznam da mogu sve.”

Samouverena i pametna, Vitmanova se nije stidela svoje inteligencije, te je 1974. godine završila srednju školu za samo tri godine. Potom se upisala na Prinston Univerzitet gde je stekla diplomu ekonomiste. Isprva je želela da studira medicinu, ali je promenila mišljenje kada se priključila timu za prodaju oglasa u studentskom časopisu. Nakon Prinstona, odlazi na Harvard gde dobija i master diplomu.

“Bila sam preplašena na smrt,” govorila je Vitmanova u intervjuu iz 2003. godine sećajući se vremena provedenog na Harvardu. “Sa moje leve strane je sedeo neko ko je proveo četiri godine u Kemikal banci (Chemical Bank), dok je sa moje desne strane bio čovek koji je u vojsci proveo devet godina. Takođe su govorili da 10 odsto upisanih studenata odustane tokom prvog semestra. Prve godine studija, jedva da sam radila išta drugo sem učenja.”

Meg Vitman: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 93. mestu svetskih milijardera koje su svoje bogatstvo stekli u tehnologiji, a to je za dva mesta bolje u odnosu na prethodnu godinu. Vitmanova je prema Forbsovoj listi na 959. mestu među svetskim milijardera. sveta.

Meg Vitman: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 93. mestu svetskih milijardera koje su svoje bogatstvo stekli u tehnologiji, a to je za dva mesta bolje u odnosu na prethodnu godinu. Vitmanova je prema Forbsovoj listi na 959. mestu među svetskim milijardera sveta.

Napustivši Harvard, Vitmanova se seli u Sinsinati kako bi radila kao brend menadžer za Proktor end Gembl (Proctor & Gamble). Međutim, vreme provedeno u Sinsinatiju je bilo kratko: nakon samo dve godine sa mužem odlazi u San Francisko gde radi za Bejn end Kompani (Bain & Company), uspešnu konsultantsku firmu koja joj donosi klijente poput Diznija, Strajd rajta (Stride Rite) i Hatsbroa (Hatsbro) da bi 1998. godine došla na mesto izvršnog direktora Ibeja.

U Hasbrou, firmi koja se bavi proizvodnjom igračaka je pokrenula uspešnu kampanju koja je oživela legendardarnog Potejto heda (Mr. Potato Head), a njen rad za ovu kompaniju rezultirao je i uvoz poznate britanske serije za decu – „Teletabisa“.

teletabisi-printskrin

Vitmanova je prva žena koja je postala milijarderka zahvaljujući deonicama u internet kompaniji, a ona otvoreno priznaje za Biznis vik (Business Week) da “uči u hodu”: “Svake nedelje me sačeka drugačija ‘hrpa’ problema, izazova i nešto novo o čemu treba razmišljati. Verovatno najmanje dvaput nedeljno kažem: ‘Ha, ovo nisam znala’.

Još uvek mlada kompanija, Ibej se sa svojom netradicionalnom startap kulturom činila kao čudan izbor za tradicionalnu Vitmanovu. Ali, pod njenim vođstvom, Ibej će dobiti svoj današnji oblik onlajn aukcijskog giganta.

Vitmanova se neprestano susretala sa kritikama – mnogi su sumnjali u njenu odluku da 2005. godine kupi Skajp (Skype) od čije će prodaje, kasnije, Ibej zaraditi 1.4 milijarde dolara.

ebay-printskrin

Za razliku od drugih onlajn sajtova Ibej profitira zahvaljujućoi svom virtuelnom prisustvu. U suštini, ne postoje skladišta, radnici u prodaji, samo ime kompanije i zbir servera koji spajaju prodavce i kupce.

Političke ambicije

meg-vitman-printscreenGodine 2009. Vitmanova, konzervativna republikanka, je obelodanila svoje planove da za kandidaturu za mesto guvernerke Kalifornije. Verovala je da će oslabljenoj kalifornijskoj ekonomiji biti od koristi njeno bogato poslovno iskustvo. Međutim, njena kandidatura nije dobro prošla – otkrivala je suviše malo o sebi glasačima i u završnoj nedelji kampanje suočila se sa mnogim političkim iznenađenjima i preprekama. Jedan incident je “uhvatio” posebnu pažnju javnosti – pojavljivanje njene bivše kućepaziteljke koja je otkrila da ju je Vitmanova otpustila nakon devet godina službe kada je saznala da nelegalno boravi u SAD-u.

Porodica i brak

Svog muža je upoznala na Prinstonu ali su počeli da se zabavljaju nekoliko godina kasnije kada ga je Vitmanova pozvala na venčanje svoje sestre, a on zaboravio i nije došao. Kasnije je zvao da se izvini i tako je došlo do njihovog prvog sastanka. Ono što on nije znao je da je Meg imala izbor od još pet zgodnih mladića koje joj je sestra “namestila” kao pratnju na venčanju. Sa njim ima dva sina, oba su pohađala Prinston i važili za “bezobrazne” momke.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP, Printscreen

Piše: Ana Mladenović

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE