Celo selo traži PRESELJENJE zbog RTB Bor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Celo selo traži PRESELJENJE zbog RTB Bor

  Meštani sela Krivelj kod Bora zatražili su na protestu angažovanje države u izradi prostornog plana posebne namene koji, po njihovom mišljenju, treba da predvidi preseljenje svih 400 domaćinstava.

  Oni upozoravaju da nagli razvoj tri rudnika nekadašnjeg RTB Bor, a sada kineske kompanije Ziđin, ugrožava normalan život.

  “Ovim protestom pokušavamo da ukažemo na naše životne probleme. Na mnogim kućama od miniranja popucali su zidovi i brojni temelji, a obrušili su se i neki krovovi”, rekao je pred stotinak žitelja član saveta MZ Krivelj Dalibor Stanković.

  On je naveo da prašina sa tri strane pokriva selo, dok je reka zagađena kiselim rudničkim vodama.

  Tvrdi da su se obraćali mnogo puta i Ministarstvu rudarstva i kompaniji Ziđin, ali odgovora nije bilo, a Prostorni plan na kome radi Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u izradi je skoro pet godina. Stanković je rekao da je ministar Aleksandar Antić upoznat sa ovim problemima.

  “Delegacija sela Krivelj pozvana je u kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obećano im je da će se rešavanje problem intenzivirati. To je neophodno da se okonča, jer je u anketi čak 98 posto Kriveljana reklo da nema uslove za dostojanstven život”, kazao je Stanković.

  Potpredsednik MZ Krivelj Dragoslav Nikolić ponavlja da je osnovni zahtev okončanje Prostornog plana posebne namene, dokumenta koji definiše osnovna načela plana preseljenja, a to je potrebno i kompaniji Ziđin.

  “Tim dokumentom definisao bi se obim preseljenja, lokacije, novčana nadoknada i druge bitne stvari. Problem je što se pominje preseljenje svega 80 od oko 400 domaćinstava, a sa ovakvim rudarstvom ovde ne može da se živi”, kazao je Nikolić.

  Prema njegovim rečima, Ziđin mora da bude uključen u rešavanje ovog problema o kome su Kriveljani obavestili rukovodstvo kompanije u Kini, jer se, kako je rekao, ovdašnji menadžment oglušuje o zahteve i ne želi da odgovori na brojne dopise.

  Nikolić je dodao i da budući Prostorni plan daje legitimnost kineskoj kompaniji da može da radi legalno, ne kršeći zakone Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE