Cena NAFTE mora da padne ISPOD 20 USD da bi bila KONKURENTNA obnovljivim izvorima energije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena NAFTE mora da padne ISPOD 20 USD da bi bila KONKURENTNA obnovljivim izvorima energije

  Za istu investiciju, novi projekti vetro i solarne energije u kombinaciji sa električnim vozilima na baterije, proizvodiće čak sedam puta korisniju energiju od automobila na benzin ako cene nafte ostanu na sadašnjem nivou (cena sirove nafte u SAD tržištu je 55 dolara po barelu).

  Nafta će dugoročno pasti na 9 do 10 dolara za barel da bi benzin mogao da ostane konkurentan čistoj energiji za transport, i na 17 do 19 dolara za barel za dizel, navodi Mark Levis, globalni šef istraživanja održivosti u upravljanju imovinom BNP-a jedinice, u izveštaju o istraživanju.

  „Naša analiza dovodi do vrlo oštrog zaključka za naftnu industriju: za isti kapitalni trošak danas će vetro i solarna energija već proizvesti mnogo korisniju energiju za električna vozila nego nafta kupljena na spot tržištu. Ovo su neverovatni brojevi i oni sugerišu da će ekonomija obnovljivih izvora energije u tandemu sa električnim vozilima postati dominantna tokom naredne decenije“, rekao je Levis.

  Ipak, za promene će trebati vremena

  „Naftna industrija danas uživa veliku prednost u odnosu na vetro i solarnu energiju na nekoliko nivoa – nafta je u 2018. godini obezbedila 33% svetske energije u poređenju sa samo 3% energije dobijene iz vetra i sunca“, rekao je Levis.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE