Cena nafte raste, u Srbiji bez dramatičnog skoka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena nafte raste, u Srbiji bez dramatičnog skoka

  Cene nafte su ojačale osmi dan uzastopno na berzama u Londonu, što je najduži period njihovog rasta od 2012. godine. U Srbiji se neće dramatično osetiti ovaj skok, tvrde u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

  Rast je posledica optimizma da će Saudijska Arabija podržati produžetak sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o rezanju proizvodnje i pošto zalihe pokazuju znake smanjenja.

  Saudijska Arabija će odlučiti o produženju sporazuma o smanjenju pumpanja nafte u zavisnosti od stava drugih članica OPEK, kao što su Irak i Iran, ali i Rusija se, koja nije član naftnog kartela, pridružila akciji za smanjenje proizvodnje, kaže za Blumberg izvor upoznat sa razgovorima u toj kraljevini.

  Najveći svetski izvoznik sirove nafte još nije doneo konačnu odluku. Ovaj najveći proizvođač nafte u okviru OPEK, smanjio je pumpanje na ispod 10 miliona barela dnevno u martu, što je više od nivoa predviđenog sporazumom, prema mesečnom izveštaju naftaške organizacije.

  Prema podacima Američkog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD smanjene su prošle nedelje za 1,3 miliona barela. Međutim, podaci koje je prikupio Blumberg, pokazuju da su zalihe verovatno pale za 1,5 miliona barela, na 534 miliona barela, zaključno sa 7. aprilom. Od početka ove godine, američke zalihe “crnog zlata” uvećane su za oko 56 miliona barela.

  U Srbiji će poskupeti dva do tri odsto

  Porast cene sirove nafte neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva na srpskim pumpama, ocenio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

  “Porast cene sirove nafte će se sigurno odraziti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto”, rekao je Mićović.

  Prema njegovim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići na dole. “Tržišna konkurencija sve to dovodi na svoje mesto”, rekao je Mićović.

  On je naveo da je tržište Srbije kao i sva tržišta u Evropi pod uticajem međunarodnog kretanja cene na svetskom tržištu nafte i da ih je nemoguće izolovati od tih uticaja.

  Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE