CERN i zvanično primila Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CERN i zvanično primila Srbiju

  Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) primila je Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je dobila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila konvenciji CERN.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je ulaganje u naučna istraživanja “važno za razvoj srpske ekonomije i da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas”.

  “Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa organizacijom CERN i njenim članicama”, rekla je Brnabić.

  Predsednica Saveta CERN Ursula Basler kazala je da Srbija “ima dugogodišnju saradnju sa CERN, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u najveće eksperimente”.

  Generalna direktorka CERN Fabiola Đijanoti navela je da “srpska naučna zajednica tokom dugog niza godina dala značajan doprinos projektima CERN”.

  “Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja”, rekla je Đijanoti.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da će srpski naučnici, istraživači, instituti i industrija imati “mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka”.

  Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, telu CERN koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE