Četiri srednjoškolca iz Beograda osvojila 25.000 dolara za projekat pametnih stepenica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Četiri srednjoškolca iz Beograda osvojila 25.000 dolara za projekat pametnih stepenica

  Četiri učenika četvrtog razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, uspela su da osvoje čak 25.000 dolara u kriptovaluti Dash za svoju ideju pametnih stepenica koje proizvode struju. Nagrada je dodeljena u okviru takmičenja za urbane inovacije – „Smart City Challenge Serbia“ koje se održavalo prethodna 3 meseca u centru za tehnološko preduzetništvo ICT Hub. Pored ove velike nagrade, pobednički tim je osvojio i putovanje u Tel Aviv kako bi prezentovao svoju ideju pred potencijalnim investitorima.

  Organizator takmičenja Đorđe Đorđević iz Udruženja BEUM ističe da je jedan od ciljeva ovog takmičenja bilo podizanje svesti o važnosti implementacije novih tehnologija u razvoj urbanih sredina. „Današnje planiranje daljeg razvoja gradova prosto je nezamislivo bez primene najnovije tehnologije. Rešenja poput ovog koje je pobedilo na našem takmičenju doprinose održivijim urbanim zajednicama koje manje zagađuju, optimizuju svoje resurse i daju svojim građanima više kvalitetnog sadržaja, istovremeno podstičući lokalne inovacije koje dolaze od fantastičnih mladih ljudi“, izjavio je Đorđević.

  Takmičenje „Smart City Challenge Serbia“ održava se drugu godinu za redom u organizaciji Udruženja BEUM i ICT Hub-a, a uz podršku fondacije „Fridrih Nauman“, Ambasade Izraela u Srbiji, softverske kompanije „30Hills“ i organizacije „Dash Srbija“. Deset startap timova bilo je odabrano da pohađa intenzivan program obuka 3 meseca, gde su naučili kako da definišu svoju ideju, prilagode je tržištu, kako da komuniciraju sa potencijalnim klijentima i mušterijama, ali i kako da razviju svoj poslovni model.

  Iako veoma mladi, pobednici takmičenja već jasno znaju kako da pametno investiraju nagradu koju su dobili: „Novčanu nagradu ćemo iskoristiti za dalje usavršavanje proizvoda kao i za samo usavršavanje tima, jer nam je sam program takmičenja pokazao koliko je znanje važno“, naveo je Nikola Opačić, član pobedničkog tima „Digital G“.

  Đorđević je dodao da je drugi važni stub ovog projekta upravo osnaživanje mladih inovatora koji žele da promene svoje okruženje: „Mi želimo da kroz pružanje finansijske pomoći, kvalitetne obuke i kontakata pomognemo odličnim timovima sa sjajnim idejama da svoje projekte implementiraju baš ovde u Srbiji, kako bismo za dalji urbani razvoj gradova koristili upravo lokalne inovacije“, zaključio je Đorđević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE