Četvrtina Hrvata ne plaća račune

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Četvrtina Hrvata ne plaća račune

  Skoro svaki četvrti građanin Hrvatske kasni s plaćanjem računa i obaveza ili ih uopšte ne podmiruje, objavili su zagrebački mediji, pozivajući se na rezultate istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj i Evropi.

  Istraživanje je po 11. put organizovano u 17 zemalja EU i po šesti put među 200 hrvatskih preduzeća, a pokazalo je da i u Evropi i u Hrvatskoj potoji blagi pozitivan trend u navikama plaćanja, prenose portali.

  Ustanovljeno je da se smanjuju rokovi plaćanja, kao i da je manji broj računa plaćen nakon dospeća.

  U Evropi se uopšte ne naplati tri odsto računa, dok u Hrvatskoj skoro svaki četvrti građanin ili kasni s plaćanjem obaveza ili ih uopšte ne podmiruje.

  Istraživanje pokazuje da se u Evropi kasni s plaćanjem svakog petog računa ili ga obveznici uopšte ne plate, što direktno ugrožava poslovanje svakog sedmog preduzeća.

  Hrvati dugove podmiruju u proseku 21 dan nakon isteka roka za plaćanje, pri čemu građani plaćaju češće i brže nego poslovni korisnici.

  “Istraživanje pokazuje da problemi u naplati direktno utiču na stvaranje gubitaka kod poslovnih subjekata, otežavaju im likvidnost i stvaraju dodatne troškove”, kaže direktorka istraživačkog tima EOS Matrix Barbara Cerinski.

  Ona upozorava da će čak 25 posto hrvatskih kompanija zbog nemogućnosti naplate potraživanja na neko vreme zaustaviti procese ulaganja, a posledica će biti smanjenje broja radnih mesta.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE