CG: Kazne za plastične kese i do 20.000 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Kazne za plastične kese i do 20.000 EUR

  Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidelo je zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste na prodajnim mestima.

  To je saopštio savetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.

  Kako je istakao, planirano je da se ta odredba Zakona počne primenjivati šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

  “Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 do 20.000 evra za pravno lice, od 500 do 6.000 evra za preduzetnike, od 30 do 2.000 evra za fizičko lice”, pojasnio je Jovanović.

  Ukazuje da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

  “Supermaketi u Crnoj Gori uglavnom koriste plastične kese koje imaju kratak period razgradnje, dok je za manje trgovačke radnje primetno da se njihova upotreba stalno povećava”, rekao je Jovanović.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE