CG: Obećali štednju, a rasipaju na plate, propuste...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Obećali štednju, a rasipaju na plate, propuste…

  Vlada Crne Gore, iako se obavezala, nije uspela da obuzda prekomernu potrošnju, što potvrđuju dokumenta Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

  U odnosu na plan, više od 200 miliona evra dodatno potrošiće se samo po nekoliko osnova – nepredviđeni i zaboravljeni radovi na auto-putu, troškovi sudskih procesa, garancije i dodatni izdaci za državnu administraciju.

  Iz SB su pre nekoliko dana korigovali i raniju optimističku prognozu i saopštili da će u ovoj godini biti usporen rast investicija, zbog čega će crnogorska ekonomija rasti u proseku 2,7 odsto.

  Vlada nije zaustavila potrošnju, jer nije bila spremna na reforme, posebno u javnom sektoru gde se nije odmaklo od deklarativnog.

  Najslikovitiji primer kako se gazduje budžetom je povećanje izdataka za plate, iako se Vlada obavezala na smanjenja troškova i MMF i SB, koje godinama insistiraju na manjem broju zaposlenih u javnom sektoru.

  Samo u prvoj godini Markovićevog mandata izdaci za bruto zarade, prema podatku Državne revizorske institucije (DRI), uvećani su za oko 23 miliona evra. SB,

  Javni dug Crne Gore na kraju 2006. godine kada je država stekla nezavisnost bio je 700 miliona evra, a na kraju prošle godine, prema zvaničnom podatku Ministarstva finansija 3,26 milijardi evra.

  Umesto početnih 809 miliona, zbog zaboravljenih i naknadnih radova cena prve deonice auto-puta će, po priznanju Vlade, biti veća za 81 milion evra. Stručnjaci tvrde da će za to biti potrebno najmanje 134 miliona. Ukupno, sa svim kamatama i kursnim razlikama ova deonica od 42,5 kilometara mogla bi da košta i pola milijarde više od planiranog.

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE