CG: Pad prihoda od turizma skoro 100% - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Pad prihoda od turizma skoro 100%

  Prihod od turizma u julu u Crnoj Gori iznosiće oko 10 miliona evra, dok je istog meseca prošle godine taj iznos bio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto, procena je turističkog sektora dok se čeka na zvanični rezultat, piše SEEbiz.

  Prema informacijama iz turističkog sektora, broj turista manji je za oko 92 odsto, broj noćenja po turisti smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na manje od 50 evra.

  Prošle godine je u julu u svim vidovima smeštaja bilo oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine biti oko 200.000.

  Broj noćenja je opao, kako objašnjavaju u turističkom sektoru, jer značajan procenat čine domaći gosti koji u hotele često dođu samo na produženi vikend.

  Pad potrošnje se beleži i zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca.

  Većina luksuznih hotela, gde su gosti na smeštaj i ostale usluge dnevno trošili i hiljadu evra i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni.

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, ništa bolje se ne očekuje ni u avgustu u kom je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnim prihodom od oko 320 miliona evra.

  Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma da iznose oko 650 miliona evra, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona evra već je evidentiran.

  Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona evra, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu biti oko 270 miliona evra.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE