CG za koronakrizu IZDVAJA još 1,2 mlrd. EUR - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  CG za koronakrizu IZDVAJA još 1,2 mlrd. EUR

  Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da će treći paket mera podrške građanima i privredi iznositi 1,22 milijarde evra u naredne četiri godine, uz uštede među kojima je “racionalizacija zarada” u državnim preduzećima.

  Premijer je naglasio da Vlada time neće ugroziti održivost javnih finansija.

  “Taj novac država planira da izdvoji za period od ove do 2024. godine i to kroz direktna davanja privredi iz budžeta države, kroz investicije iz budžeta države i državnih kompanija, kao i kroz obezbeđenje povoljnih kreditnih aranžmana Investiciono-razvojnog fonda i banaka, uz posredstvo države”, rekao je Marković novinarima.

  Prvi paket mera pomoći zbog pandemije je iznosio 280 miliona evra, a drugi 40 miliona.

  Treći paket mera obuhvatiće, istako je premijer, i kratkoročne i dugoročne mere: podršku sektoru turizma u iznosu od 83,4 miliona evra, poljoprivredi 89,4 miliona.

  Najavio je da će za “konkurentnost privrede” samo ove godine biti dato 10 miliona evra, za subvencionisanje plata 16 miliona, a za pomoć najsiromašnijima 1,8 miliona evra.

  “Ponovo ćemo subvencionisati zarade i sačuvati naše zaposlene, reprogramirati kredite i smanjiti stopu PDV-a sa 21 na sedam odsto za pripremanje i posluživanje hrane i bezalkoholnih pića u svim ugostiteljskim delatnostima, i to na godinu dana”, kazao je Marković.

  Predsednik Vlade je rekao da je, uvažavajući potrebe najranjivijih kategorija građana, predviđena i novčana pomoć od po 200 eura za korisnike materijalnog obezbeđenja porodica, i korisnike materijalnog obezbeđenja boraca.

  Vlada će predložiti i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju da bi se primaocima najnižih penzija planirano povećanje od 13 odsto retroaktivno isplatilo od 1. januara ove godine, obećao je premijer.

  Dugoročne mere se prevashodno, kako je rekao, odnose na razvoj turizma, IT sektora, poljoprivrede, ribarstva, energetike i transporta.

  U tom delu je Vlada “posebno prepoznala” važnost ulaganja u informacione tehnologije čemu je namijenila 30 miliona evra podsticaja, saopštio je premijer.

  Marković je najavio i štednju dodataka na zarade, kao i smanjenje voznog parka i “racionalizaciju zarada” u preduzećima u vlasništvu države.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE