Crnogorski jezik dobio međunarodnu oznaku, nije samo varijanta srpskog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorski jezik dobio međunarodnu oznaku, nije samo varijanta srpskog

  Crna Gora je dobila međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda, saopštio je na konferenciji za novinare direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” Bogić Rakočević. Oznaka za crnogorski jezik biće CNR.

  Bogić Rakočević ističe da je Vašington ne samo priznao postojanje crnogorskog jezika, nego i potvrdio da on nije varijanta srpskog jezika, kako je do skoro isticano.

  “Ovo je zaista lepa vest za nas. Ujedinjeni savetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, odobrio je zahtev biblioteke za definisanjem koda za crnogorski jezik. Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, naziv na engleskom ‘montenegrian’, na francuskom ‘montenegrin’, a u originalu ‘crnogorski jezik'”, rekao je Rakočević, prenosi Cetinjski list.

  Prema njegovim rečima, ISO 639 tablice biće ažurirane u nedeljama koje slede.

  “Ovo je naročito važno za sistem kodiranja i katalogizacije knjiga”, istakao je Rakočević.

  Ovo je, prema rečima nekadašnje direktorke Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” Jelene Đurović, značajna vest za akademsku zajednicu, te crnogorsku kulturu uopšte.

  “Nacionalna biblioteka je sprovodila skoro deset godina opsežne aktivnosti na dobijanju ovog koda. Ovo je veoma važno za međunarodnu razmenu bibliografskih informacija. Isplatilo se naše strpljenje, upornost i čvrsto uverenje da ćemo dobiti međunarodni kod za naš jezik”, istakla je Đurovićeva.

  Prvi pisani zahtev za dodelu međunarodnog koda biblioteka je uputila Tehničkom komitetu ISO 639 u julu 2008. godine, a kompletnu dokumentaciju prosledila u Vašington u septembru 2015. godine.

  Zahtev je, nakon brojnih procedura, odobren tek u petak, 8. decembra 2017. godine.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE