Čuvaj se siva ekonomijo, stiže "e-inspektor"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čuvaj se siva ekonomijo, stiže “e-inspektor”

  Ministar finansija Siniša Mali kaže da je srpska vlada usvojila detaljan i sveobuhvatan plan usmeren ka potpunom suzbijanju sive ekonomije u Srbiji.

  Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a ministar finansija je kao najvažnije je istakao to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

  “Dešava se trenutno da imate veliki broj inspektora i inspekcija koje ne komuniciraju međusobno i hoćemo da to izmenimo”, rekao je Mali u izjavi za Tanjug, a prenosi RTS.

  Dodao je da će svi oni komunicirati kroz portal “e-inspektor”, a da će biti formiran i jedinstveni kol centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.

  U Srbiji ima oko 150 tzv. “pretovarnih mesta” gde se nelegalno pretovaruju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak. “To nekako prolazi kroz sistem jer nema dobre koordinacije inspekcije. To želimo da promenio kako bi taj nelegalni promet uveli u legalne tokove”, kaže ministar finansija.

  U okviru akcionog plana je i detaljan plan o suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, kao i akcioni plan koji se odnosi na trgovanje preko interneta, gde je veoma veliki broj neregistrovanih subjekata koji se time bave.

  Mali je najavio i nastavak reforme Poreske uprave, navodeći kao deo Akcionog plana i uspostavljanje takozvane digitalne fiskalizacije 2020. godine. Dakle, da sve fiskalne kase budu u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom kako bi njihov rad bio još efikasniji i još bolji, kaže Mali.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta/Branislav Božić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE