Čuveni proizvođač laptopova PRESTAJE DA RADI posle 35 godina - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Čuveni proizvođač laptopova PRESTAJE DA RADI posle 35 godina

Kompanija Tošiba je u potpunosti napustila posao proizvodnje laptopova, kada je prošle nedelje u tajnosti prodala Sharp-u preostalih 19,9 odsto udela u kompaniji.

Ovaj proces je započet još 2018. godine kada su njihove prodajne cene počele da padaju. Tada je istoj kompaniji prodato 80,1 odsto vlasništva za oko 30 miliona evra, a ovim poslednjim korakom je japanska kompanija stavila tačku na 35 godina dugu istoriju proizvodnje prenosnih računara.

Kompanija Tošiba je bila jedan od pet najvećih proizvođača prenosnih računara na svetu u prvoj deceniji 21. veka.

Japanska Tošiba bila je najpoznatija po porodici računara “Toshiba Satellite”, a nešto stariji korisnici se sećaju i “Toshiba T1100” iz 1985. godine, koji se smatra prvim masovnim prenosnim proizvodom.

Ovaj kompanija nikada nije ugrožavala mesto HP-u, Delu i Lenovu, ali između 2000. i 2010. redovno je rangirana među pet proizvođača koji su prodali najviše računara širom sveta.

Nakon 2010. godine, drugi proizvođači poput Epla i Asusa, ojačali su svoju prisutnost na tržištu, što je bio kraj i za Tošibino poslovanje sa laptopovima.

Tošiba je zaslužna za jedan od najvažnijih izuma u istoriji računarstva – flaš memoriju bez koje mnogi elektronski uređaji koje danas smatramo pouzdanim ne bi postojali.

Sharp je odmah lansirao laptopove Tošiba pod novim imenom, Dinabuk, zbog opadajuće popularnosti marke na međunarodnom tržištu. Ovako se godinama nazivaju prenosni računari Tošiba u Japanu.

Izvor: BIZlife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE