Čuveni VIRUSOLOG Ana Gligić o koroni: Mislim da se neke mutacije dešavaju...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čuveni VIRUSOLOG Ana Gligić o koroni: Mislim da se neke mutacije dešavaju…

  Doktorka Ana Gligić smatra da bismo sa koronavirusom mogli da vodimo bitku i dve ili tri godine.

  “Život mora da se vrati u normalu. Jer ako nastavimo da živimo sa ovim opterećenjem sledi katastrofa, i psihička i ekonomska. Ipak, moramo da budemo svesni da kovid-19 nikada neće nestati iz naše sredine”, kaže dr Gligić, virusolog i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu “Torlak”.

  Ovakve viruse, dodaje ona u razgovoru za “Politiku”, jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu.

  „Zato ćemo morati da se prokužimo. To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. Ali ko zna kada će se vakcina pojaviti. Mnogo je teško nešto predvideti posle samo nekoliko meseci od pojave novog virusa. Kada sam radila, nekada je bilo potrebno da prođu po dve, tri godine da bih neki virus identifikovala i to uz pomoć Jejl univerziteta u SAD. Kovid-19 moramo da uhvatimo i za rep i za glavu, slikovito rečeno”, kaže dr Gligić, svetski priznata naučnica, koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja ili variolu veru.

  Na pitanje da li joj se čini da je, možda, virus mutirao, ona kaža da je proučavala publikacije na kojima je radila u vezi sa drugim prirodno žarišnim virusima i da se, po svim karakteristikama, javljale epidemije u tri pika.

  “To znači, pojave se, pa padne intenzitet, pa se pomisli da je sve prošlo, a onda epidemija ponovo bukne. Sadašnja situacija odgovara tome. Verovatno virus mutira, ali pošto nemamo sopstvena istraživanja – to ne možemo da tvrdimo. Međutim, nema drugog objašnjenja. Mislim da se neke mutacije dešavaju. Imam neke podatke o tome, ali ne smem javno o tome da govorim“, kaže doktorka Gligić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Nedeljnik

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE