"Da Crnoj Gori OBJAŠNJAVAM broj izlečenih? Moraju prvo da se KVALIFIKUJU" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  “Da Crnoj Gori OBJAŠNJAVAM broj izlečenih? Moraju prvo da se KVALIFIKUJU”

  Povodom najava da će iz Podgorice stići zahtev Srbiji za pojašnjenje oko velikog broja izlečenih od koronavirusa, srpski ministar zdravlja poručio da Crnoj Gori nema smisla pojašnjavati broj izlečenih.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata zemlji koja, kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o virusu korona.

  Lončar je dodao da bi mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa COVID-19.

  “Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

  Ministar je naveo da pojašnjenje o porastu izlečenih od koronavirusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

  Lonnčar je naglasio da je ponosan na broj testiranih pacijenata, sačuvanih ljudskih života i na sve što je Srbija uradila tokom epidemije koronavirusa.

  “Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla”, kazao je Lončar.

  Na sajtu covid19.rs, gde se oko 15 časova svakoga dana ažuriraju najnoviji podaci o koronavirusu u Srbiji, više nema podatka o broju izlečenih. Stoji podatak o broju aktivnih slučajeva, trenutno ih je 457, što ukazuje da se do sada od COVID-19 oporavilo 11.189 obolelih.

  Ranije, prema pisanju Antene M, najavljeno je da će Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiti zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je objavljen podatak da je u toku jednog dana izlečeno više od 4.000 obolelih od koronavirusa.

  Eskpresan odgovor Lončaru: Gde ste vi?

  Institut je predložio da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa COVID-19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

  Reagujući na izjavu Lončara, crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović je poručio da neće dozvoliti vređanje crnogorskih zdravstvenih radnika i poništavanje postignutih rezulatat u borbi protiv koronavirusa.

  On je poručio srpskom kolegi da Crna Gora neće nasedati na provokacije i naglasio da – Ko gubi ima pravo da se ljuti!

  “U redu. Ko gubi, ima pravo da se ljuti…Od specijalista za šoping, preko stručnjaka za prikrivanje informacija i uterivanje straha, naši susedi iz Srbije, tačnije prvi čovek zdravstva sada ide i korak dalje u svom prepoznatljivom maniru vređanja i omalovažavanja jer izgleda, drugačije ne ume. Ipak, nećemo nasedati na provokacije. Rezultati su tu, a to, ministre Lončar, ni Vi niti bilo ko drugi neće moći da ospori“, poručio je crnogorski ministar.

  On naglašava da su sve relevantne međunarodne institucije, pre svega one koje se bave zdravstvom, odale priznanje Crnoj Gori zbog uspešne pripremljenosti i odgovora na COVID-19.

  “Pogledajte i najnovije Forbsovo rangiranje. Na osnovu 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i više od 11 hiljada informacija u kategorijama kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlade – Crna Gora je na 42. mestu. Gde ste vi? Da li imate i njima nešto da “spočitate i pojasnite?“, zaključio je Hrapović.

  Inače, ovo nije prvi put da je Lončar “oštar” prema našim najbližim susedima. Početkom februara, srpski ministar je prokomentarisao da “u Crnoj Gori nema nijednog direktora koji se izjašnjava kao Srbin, dok u Srbiji imamo Crnogorce na vodećim mestima koji ne znaju da pričaju srpski jezik”.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/loncar-protiv-crnogoraca-na-funkcijama-naucite-bar-srpski/

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE