Da li ćete zvati za 100 EUR i da li ih sada želite još više? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li ćete zvati za 100 EUR i da li ih sada želite još više?

  Ministar finansija Siniša Mali prilično je šokirao srpsku javnost nakon što je u četvrtak uveče najavio da doći do 100 evra koji bi trebalo da pripadnu svakom punioletnom građaninu, neće biti baš tako lako.

  Kako je to uspeo?

  Tako što je postavio uslov za dobijanje tog iznosa u vidu jednog telefonskog poziva.

  Pomalo zvuči kao loša prevara trgovaca jer na prvi pogled to je samo jedan poziv. Kao što trgovci kažu – samo popunite kupon ili samo nalepite markice, ili skupljajte račune,… Ako želiš novac samo okreni broj i javi se – svojoj državi.

  Ali, kad malo razmislite kako ćete se osećati dok budete čekali možda satima dastignete na red, jer dva miliona poziva, ne zvuči baš kao da samo Vas čekaju, zar ne?

  A onda moralni momenat – ma šta je 100 evra, neću se obogatiti sa tim, neću propasti bez toga,…

  A državi svako vaše ne je 100 evra više u narodnoj kasi.

  Od same najave da će u sklopu mera pomoći privrede biti i isplata po 100 evra svim punoletnim graćanima Srbije, bilo je različitih komentara na tu odluku.

  Fiskalni savet je odmah saopštio da je reč o populističkoj meri koja će odneti 600 miliona evra iz budžeta a neće doneti mnogo.

  Država je, sa druge strane, opravdavala taj potez time da je odluka da se svima pomogne bar malo a da će taj novac svakako otići u potrošnju i plaćanje poreza pa će efekat na budžet biti pozitivan.

  Onda se uključila Unija poslodavaca Srbije koja je predložila da umesto novca, građanima budu dati robni vaučeri u istom iznisu za kupovinu samo domaćih proizvoda i plaćanje usluga.

  Profesor Miodrag Zec predložio je da se isplata vrši po biračkom spisku, na biralištima ili da se sa 250 miliona evra isplati dug penzionerima i da para još ostane za bolnice, škole, puteve,…

  Ništa od ovoga država nije prihvatila, ali ono što je sigurno da će sa ovom novom odlukom, budžetu svakako ostati nešto od tih 600 miliona evra, jer važimo za narod koji nije baš toliko disciplinovan.

  Ili jeste, kad je u inat.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE