Da li je moguće oboleti od koronavirusa dva puta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je moguće oboleti od koronavirusa dva puta?

  Trenutno je broj obolelih od koronavirusa u svetu dotigao brojku od 220.000 ljudi. Umrlo je skoro 9.000. Takođe, broj onih koji su se oporavili od bolesti iznosi 85.000.

  Iako stopa oporavka obećava, to ne znači da oni koji su bili zaraženi koronavirusom više nisu u riziku, jer stručnjaci veruju da to što jedna osoba virus preboli, ne znači da se više neće vratiti.

  Međutim, poznato je da većina zaraženih ovim virusom ima blage simptome i oporavlja se. Prema Li Kin Guanu, direktoru odeljenja za prevenciju i lečenje pluća u kinesko-japanskoj bolnici prijateljstva, oni koji su oboleli od virusa Covid-19 razvijaju zaštitno antitelo, ali nije jasno koliko duga ta zaštita traje, prenosi Independent.

  „Kod određenih osoba antitelo ne može da traje dugo. Kod mnogih pacijenata koji su izlečeni, postoji verovatnoća da će se povratiti”, kaže Li za USA Today.

  Ipak, prema stručnjaku za zarazne bolesti i direktoru istraživačkog i kliničkog centra Penn Medicine u okviru Univerziteta u Pensilvaniji, doktoru Stivenu Glakmanu, verovatno je da jednom preležana bolest stvori imunitet kod većine pojedinaca, kao što je to slučaj sa drugim virusima korona.

  „Korona virusi nisu novi, postoje već dugo i nisu im podložni samo ljudi, već i ostale vrste.”, objasnio je i dodao da nemaju dovoljno podataka o ovom obliku korona virusa, ali da je verovatno kao i sa svim ostalim.

  To znači da ljudi koji su se na početku oporavili imaju veću verovatnoću da im se virus povrati nego da se ponovo zaraze.

  „Imuni odgovor na Covid-19 još uvek nije razumljiv”, objašnjavaju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  „Pacijenti sa MERS-CoV infekcijom verovatno neće biti inficirani ubrzo nakon oporavka, ali još uvek nije poznato da li će se primeniti slična imuna zaštita kod pacijenata sa Covid-19“, dodaju, prenosi Independent.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE