Da li je pravo vreme za kupovinu stana?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je pravo vreme za kupovinu stana?

  Ovo pitanje često postavljaju svi oni koji žele da se skuće ali i oni koji žele da investiraju kroz kupovinu i izdavanja stanova.

  Sajt Moja Nekretnina uradio je istraživanje stanova stavljenih u promet u trećem kvartalu 2019. godine na teritoriji Srbije, a za upoređivanje i određivanje kretanja cena na tržištu uzet je skup nekretnina objavljenih na internetu u prva dva kvartala 2019. godine. Rezultati su veoma zanimljivi!

  Kada je u pitanju prodaja nekretnina u Srbiji, najskuplji kvadrati se i dalje nalaze u pojedinim delovima Beograda, kao što su A Blok, gde je najskuplja prosečna cena kvadrata, koja iznosi 2.943,76 evra i Beograd na vodi, gde je prosečna cena kvadrata 2.928,19 evra, piše Gradnja.

  Međutim, ako se gleda Beograd kao celina, prosečna cena kvadrata u trećem kvartalu ove godine je iznosila 1.420,52 evra, što nije najviša cena kvadrata u Srbiji, u poređenju sa ostalim gradovima.

  Uzimajući u obzir cene po gradovima, prosečno najskuplji kvadrat u trećem kvartalu je bio na Zlatiboru 1.472,41, zatim sledi Beograd, Čajetina sa 1.406,23 i Kopaonik 1.397,71 evra.

  Jedini preostali grad čija cena kvadrata prelazi 1.000 je Novi Sad gde je prosečna cena kvadrata u trećem kvartalu iznosila 1.241,14 evra.

  Najskuplje u Bloku 67a

  Na području Beograda u trećem kvartalu tržište nekretnina je zabeležilo rast vrednosti. U datom periodu došlo je do porasta kako cena kvadrata (za 2,2%) tako i cena izdavanja (za 3,3%).

  Kada je u pitanju cena kvadrata u trećem kvartalu došlo je do promene na vrhu. Najskuplje cene kvadrata više nisu u Beogradu na vodi (2.928,19 €) već u Bloku 67a (naselje A blok), gde cena kvadrata iznosi 2.943,76 €.

  U samom vrhu nalaze se još i Obilićev venac (2.787,45 €), Savamala (2.492,9 €) kao i stambene jedinice oko skupštine grada (2.468,86 €).

  Kada je u pitanju izdavanje stanova u glavnom gradu, u trećem kvartalu nije došlo do većih promena. Ubedljivo najskuplje izdavanje stambenog prostora je i dalje u Beogradu na vodi gde je prosečna cena izdavanja po kvadratu iznosila 19,44 evra.

  Među delovima grada u kojima je stanarina bila u samom vrhu u trećem kvadratu su i A blok (12,64 €), Andrićev venac (10,94 €), Savski kej (10,71 €), YUBC (10,4 €) kao i Belvil (10,07 €).

  Izdavanje stanova u Beogradu

  Tržište nekretnina nije stagniralo ni kada je izdavanje stanova u pitanju. Najveći porast u stanarini u trećem kvartalu se dogodio u Donjem gradu u Zemunu gde je stanarina porasla za 23,11% u odnosu na drugi kvartal.

  Cena izdavanja je porasla i u naseljima Skadarlija (+22.25%), Arena (+22.13%), Blok 30 (+19.69%) i Blok 61 (+17.65%).

  Cene izdavanja su se smanjile u naseljima Višnjička banja (-13.71%), u Studentskom gradu (-15.01%) i kod skupštine (-16.65%).

  Ne postoji savršen trenutak za kupovinu stana

  Sve u svemu, ne postoji savršen trenutak za kupovinu stana, ali je svakako od velikog značaja imati informacije iz prethodnog perioda, kako bi se stekao utisak koja je to trenutno realna cena određene nekretnine i time maksimalno profitirati prilikom kupovine.

  Ceo izveštaj kao i kalkulator za procenu vrednosti nekretnine možete pogledati na sajtu Moja Nekretnina.

  Izvor: Gradnja

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nenad

   Kada se kupuej stan kupci su u dilemi da li da unajme agente za nekretnine. Njihova provizija je obično oko 2 %, ali ima dosta dilema da li oni zaslužuju toliku proviziju. Neki se rešavaju sami, a nekima ipak treba pomoć. Agencije imajus voje argumente ali ipak poslednja je na kupcu. Da li će sam da krene u ove neizvesne vode i pri tom uštedeti ne baš mali svotu novca.

   • Sasa

    Ja sam iz Novog Sada preko Solis agencije za nekretnine sam ostvario kontakt da uz pomoc njihovih agenata kupim nekretninu.Mislim da je tako najbolje i da nece biti nikakvih pravnih zavrzlama.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE