Da li je „umeti sa ljudima“ i „slagati se sa svima“ isto?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je „umeti sa ljudima“ i „slagati se sa svima“ isto?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Često možemo čuti da neko kaže: “On je dobar u komunikaciji. On se dobro slaže sa svima”? Niti je ta osoba dobra u komunikaciji niti se dobro slaže sa svima. Ta osoba samo izbegava sukob, ide linijom manjeg otpora i potiskuje emocije.

  “Slagati se sa svima” i “umeti sa ljudima” su dve različite stvari. “Umeti sa ljudima” podrazumeva veštinu ophođenja sa ljudima. A da bismo bili dobri u ophođenju sa drugim ljudima ne moramo ići dalje od ljudske prirode. Ako poznajemo ljudsku prirodu i  osnovne ljudske potrebe ophođenje će biti lakše. Problem u ophođenju sa ljudima su najčešće naše pretpostavke i nagađanja o tome šta oni misle, šta žele, koje su njihove namere prema nama, zašto se tako ponašaju itd. Dakle pogrešne predstave o osobi dovode do pogrešnog pristupa toj osobi. Ljudi su to što “jesu”, problem je u tome šta “mi mislimo da oni jesu” ili šta bi “mi voleli da oni jesu” ili “šta mi mislimo da oni treba da budu”. I pošto se naše projekcije i pretpostavke o tome šta mi mislimo i šta bi mi voleli ne pododara sa onim što oni zaista “jesu”, nastaje problem.

  Stoga, dobra komunikacija ne podrazumeva da se mi dobro slažemo sa svima, već da svaka strana iznese svoje mišljenje, svoje viđenje stvari, i da kroz  komunikaciju iskažemo sebe bez ugrožavanja ličnosti druge strane. Dakle, dobra komunikacija nije slagati se sa drugom stranom, komunikacija je “način” na koji mi iznosimo neslaganje sa drugom stranom.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE