Da li je važnije imati dobru procenu ili biti pronicljiv?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je važnije imati dobru procenu ili biti pronicljiv?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Šta znači dobra procena?

  Dobra procena znači da uvidimo da li je nešto dobro ili loše, istina ili laž, ispravno ili porešno. Međutim, kako dolazimo do zaključka da li je na primer, nešto dobro ili loše?

  Do dobre procene vodi nas pronicljivost. Da li je i zašto je pronicljivost važnija od procene?  Pa zato što upravo pronicljivost prethodi dobroj proceni.

  Šta zapravo znači pronicljivost?

  Pronicljivost podrazumeva ispravno rasuđivanje i ispravno zapažanje. Pogrešno zapažanje uzrokuje stvaranje iluzija. Pođimo od sebe. Koliko samo verzija “nas” postoje? Postoji ono što mi jesmo, ono što mi mislimo da jesmo, ono što bismo mi voleli da jesmo, ono što drugi misle da mi jesmo i ono što bi drugi voleli da mi jesmo. Zato pronicljivost podrazumeva spoznaju odnosno ispravno poimanje stvarnosti što je usko povezano sa kognicijom, odnosno uglom gledanja na pojave, ljude i situacije. Pronicljivost znači stvari sagledati dublje i šire što zahteva sposobnost ispravnog razmišlanja i proučavanja odnosno uočavanja. Pronicljivost znači spoznati smisao, saržaj i suštinu što sa druge strane zahteva postojanje ispravnog mentalnog polazišta i zdravog razuma.

  Zašto su pronicljivost odnosno  ispravno rasuđivanje važni?

  Zato što od našeg rasuđivanja zavise naše procene, od naših procena zavise naši zaključci, od naših zaključaka zavise naše odluke, a od odluka koje donosimo zavisi naš zivot. I zato što ispravno rasuđivanje smanjuje mogućnost greške, jer je ispravno rasuđivanje kao kiselina koja nagriza mogućnost pravljenja grešaka.

  Vrhunac ispravnog rasuđivanja je mudrost a da bi se dostigla mudrost mora se vežbati ne upornost i istrajnost, nego ispravnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE