Da li je Vulin čitao budžet?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je Vulin čitao budžet?

  Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaće na raspolaganju u 2018. godini nešto više od 67,2 milijarde dinara, što u apsolutnoj dinarskoj vrednosti predstavlja povećanje od 14%, dok u odnosu na kurs evra to znači da će oružane snage iduće godine na raspolaganju imati oko 17% više novca, prenosi Beta.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin pre dva dana izneo je drugačiju račinucu, prema kojoj će budžet namenjen vojsci za 2018. godinu biti povećan za 25% u odnosu na ovogodišnji i iznosiće 70,5 milijardi dinara.

  Vulin je naveo da će najveći deo otići na podizanje standarda, odnosno za plate zaposlenih u vojsci koje će biti linearno uvećane za 10% .

  „Značajna sredstva biće namenjena nastavku naoružavanja vojske, remontu tehnike i nastavku masovne stambene izgradnje“, rekao je Vulin.

  Vlada je pre dva dana usvojila predlog bužeta koji treba da potvrdi i Skupština. Prema navodima agencije Beta, ako predloženi budžet za narednu godinu bude zvanično usvojen, Ministarstvo odbrane će imati oko 8,3 milijardi dinara više nego u tekućoj godini kada je na raspolaganju imalo nešto manje od 59 milijardi dinara.

  Ako se vojni deo budžeta posmatra u evrima, povećanje je i veće jer je zbog kursa evra koji je 1. decembra 2016. godine iznosio oko 123 dinara a ove godine oko 120, vojska za svoje potrebe dobila oko 80 miliona evra više, odnsno oko 17% više.

  Ako se izuzmu plate i doprinosi, na koje već tradicionalno odlazi najveći deo vojnog budžeta, Vojska Srbije će značajnija sredstva u narednoj godini uložiti u multinacionalne operacije, za koje će biti potrošeno 1,75 milijardi dinara, modernizaciju i remont sredstava naoružanja i vojne opreme (2,46 milijardi), popunu ratnih materijalnih rezervi (240 miliona) i modernizaciju školskih i borbenih aviona (541 milion dinara).

  Za potrebe budžetskog fonda za finansiranje stambenih potreba pripadnika vojske ukupno je izdvojeno 650 miliona dinara, od čega 350 za izgradnju a 300 miliona za stambeno kreditiranje.

  Budžetski fond za naoružanje i vojnu opremu u 2018. godini iznosiće nešto više od dve milijarde dinara, dok će za vojno obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost biti izdvojeno oko 130 miliona dinara.

  Izvor: Beta/BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   To što se Vulin preračunao u porastu budžeta za vojsku u 2018., za čitavih 11 procentnih poena, ništa nije čudno. Dok je bio u Vladi, kada se usvajao budžet, on je to vreme prespavao, jer je umoran od vojnih aktivnosti. On je veliki sanjar, pa je pogrešno sanjao, a nije pitao svog šefa, čekao ΛV da mu saopšti. Autoritet jednom, autoritet svagda. Poniženje je za vojsku što je ministar Vulin, on bezmalo se ponaša kao komandant vojske i to vrhovni, al se pazi da ga ne primeti ΛV. Sada mu nedostaje dan ratnika, a smeta mu dan vojnih veterana, što je zaista pomirljiv termin, a ne ratnohuškački.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE