Da li prepoznajete sebe ili druge? 8 znakova da ste u zamci emocionalnog manipulatora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li prepoznajete sebe ili druge? 8 znakova da ste u zamci emocionalnog manipulatora

  Svi znamo taj osećaj kada shvatimo da neko manipuliše nama. Emocionalni uticaj može da bude moćan alat, i neki ljudi ga aktivno koriste.

  Bright Side je sakupio listu od 8 znakova da vam pomogne da prepoznate zamke emotivnog manipulatora:

  1.Umanjuju vam veru u vaše duševno zdravlje.

  Emocionalni manipulatori neverovatno su talentovani lažljivci. Insistiraju na tome da nisu nešto uradili čak i kada ste ih videli da to rade, ili tvrde da su nešto uradili kada vrlo dobro znate da nisu. Najgora stvar jeste da toliko dobro lažu da sumnjate u sopstveni sud. Insistiraju da je sva nevolja u vašoj glavi, i to je ujedno taktika da izbegnu celu situaciju.

  2. Dela su u suprotnosti sa rečima.

  Emocionalni manipulatori govore vam ono što želite da čujete, mada se njihova dela razlikuju od priče. Tvrde da će vam uvek pomoći, ali kada dođe vreme za to, prave se da vaši zahtevi nisu jasni.

  3. Zloupotrebljavaju vaša osećanja krivice.

  Emocionalni manipulatori koriste vaša osećanja krivice. Kada delite svoje probleme sa njima osećate krivicu što ih uznemiravate, a ako ne delite sa njima nikakve informacije, onda osećate krivicu zato što mislite da nešto krijete. Manipulatori čine da osećate da je sve što radite pogrešno, i da su sve nevolje vaša krivica.

  4. Prave se da su žrtve.

  Manipulatori sami sebe nikad ne krive ni za šta. Šta god da urade pogrešno, uvek krive za to nekog drugog (verovatno vas). Ako ste ljuti ili uznemireni, to su onda vaša nerazumna očekivanja; ako su manipulatori uznemireni, vi ste onda krivi za to. Oni nikad ne prihvataju odgovornost.

  5. Uvek požuruju stvari.

  Bilo da je poslovna ili lična stvar, manipulatori uvek požuruju sve. Dele važne novosti suviše brzo i očekuju to isto za vas. Ponašaju se kao da su ranjivi i osetljivi, ali to je samo scenario za vas da osetite da ste im bliski. Počinjete da se osećate loše zbog manipulatora, i, kao rezultat toga preuzimate odgovornost za njihovo emocionalno stanje.

  6. Voljni su da pomognu samo da bi posle izigravali mučenike.

  Njihova početna želja da pomognu pretvara se u uzdisanje, prevrtanje očima, pritužbe… Cilj je da osećate kao da dugujete nešto manipulatorima.

  7. Uvek se osećaju gore nego vi.

  Koji god problem da ste podelili sa manipulatorom, kazaće vam da se on/ona oseća još gore. Ne propuštaju da vas podsete da su njihove nevolje veće nego vaše, tako da vi i nemate razloga da se žalite.

  8. Znaju vaše slabosti i koriste ih protiv vas.

  Ako brinete o svojoj figuri, uvek će vam dati primedbu koliko ili šta jedete, i šta oblačite ili obuvate. Ako ste nervozni zbog predstojeće prezentacije, probaće da vas zastraše još više. Manipulatori umeju lako da prepoznaju šta osećate, i koriste to da bi vas kontrolisali, a ne da vam pomognu da se osećate bolje.

  Emocionalni manipulatori mogu da vas izlude svojim iracionalnim ponašanjem. Ne pokušavajte da pobedite u njihovoj igri. Samo držite svoju emotivnu distancu, i nemojte da upadate u njihove zamke.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE