Da li ste čuli za GPT3? To je program koji će nam "oteti" POSAO (VIDEO) - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Da li ste čuli za GPT3? To je program koji će nam “oteti” POSAO (VIDEO)

Kompanija za istraživanje veštačke inteligencije OpenAl nedavno je obelodanila novu,  treću generaciju generatora teksta, GPT3. Ovo je model za obradu jezika za opštu namenu, a njegove mogućnosti daleko su veće od prethodne dve generacije.

U osnovi, GPT3 model funkcioniše kao takozvani „predviđač tekstova”. Dakle, potrebno je samo pružiti mu početni deo teksta, a model nagađa šta bi trebalo da bude sledeći deo. Zatim se ovaj postupak ponavlja sve dok se ne dostigne potrebna dužina, a dobija se tekst sa jedinstvenim rečenicama.

Kada se pravilno uklopi, generator može da piše, da programira, da sastavlja poslovne beleške i još mnogo toga.

Model ima 175 miliijardi parametara, za razliku od prethodne verzije koja je imala 1,5 milijardi, a koja je prošle godine smatrana najsavremenijim i šokantno masivnim modelom.

Nakon što je kompanija u maju prvobitno objavila istraživanje o GPT3 modelu, OpenAl je prošle nedelje odobrio delovima javnosti pristup modelu.

U poslednjih nekoliko dana uzorci teksta koji je generisao GPT3 modela počeli su da se šire društvenim mrežama.

Iako je, može se reći, ovo veoma impresivno tehnološko dostignuće, ovaj model ipak ima svoja ograničenja. GPT3 model ima tendenciju da nakon nekoliko rečenica izgubi smisao, priznali su istraživači OpenAl-a.

„Uzorci GPT-3 mogu da izgube koherenciju na dugim pasusima, da protivureče sami sebi i da povremeno sadrže neodređene rečenice ili odlomke“.

Ono što je definitivno je da ovaj model ne razume jezik koji stvara, te nije moguće ni očekivati od njega savršenu preciznost i smisao.

Izvor: BIZlife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE