Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Da li ste spremni da razigrate tim i unapredite performanse?

Piše: IVANA MRĐEN, HR Partner, Assert

Analiza igre Chicago Bulls-a ukazuje na značajni doprinos timske igre u postizanju rezultata kroz osvojenih 6 NBA šampionata. Bulls-i su imali Majkl Džordana, ali tek kad su pored njega dobili i Skotija Pipena, Denisa Rodmana, Stiv Kera, Tonija Kukoča ostvarili su i rekordne rezultate. Da li postoji recept za kreiranje timske sinergije? Naše iskustvo pokazuje da je jedini provereni recept da se timovi grade.

Timovi visokih performansi se ne „dese“ dovođenjem najboljih igrača, ili unajmljivanjem najkvalifikovanijih zaposlenih. Takmanov model formiranja timova ukazuje na elementarne značaje međusobnog upoznavanja, povezivanja i prihvatanja, dodele adekvatnih timskih uloga za uspeh i timski performans. Kada izostane rezultat – u ovom grmu leži zec.

Razvoj timova ima za svrhu da se individualni potencijli, ali i potencijali celog tima usklade i iskoriste na kreativan i produktivan način u cilju ostvarenja planiranih rezultata. Ovaj proces podrazumeva uspostavljanje poverenja, poboljšanje komunikacije i kolaboracije, redukciju konflikta i motivisanosti.

Za postizanje ovih efekata, nužno je adekvatno mapirati potrebe tima, uz realizaciju aktivnosti u kojima će svi biti u potpunosti uključeni, sa željom da doprinesu i slobodom da se izraze. A kako bolje i inovativnije podržati angažovanost svih i osigurati bezbedno, podržavajuće okruženje, ako ne gejmifikacijom?

Gejmifikacija u team building-u doprinosi motivaciji, a aktivnosti čini efektnijim, sa izraženijim faktorom retencije. Odličan je  „ice breaker“, podiže moral, energiju i raspoloženje. Gejmifikacija pruža mogućnost iskustvenog učenja dok udaljava učesnike od korporativnog konteksta. Osećanje sreće koji se posledično javlja je značajno povezano sa efektivnošću procesa učenja i razvoja, utiče na radoznalost i kreativan pristup u sagledavanju problema.

“Razigrani” razvoj timova ne sme da bude samo zabava, već aktivnost preduzeta sa ciljem razvoja timske efikasnosti i efektivnosti u ostvarivanju zajedničkog cilja. Stoga, svaka igra koja se igra mora da deluje na tri nivoa: Individualni – razumevanje motivatora, stavova, ličnog pristupa poslu, grupni – građenje odnosa i posledična kohezija i interrelacijski – usaglašavanje ličnih sa kompanijskim/timskim vrednostima i ciljevima.

Primena Lego® Serious Play® (LSP) metodologije, koju koristi Assert stručnjaci, je primer efektivnog team building-a kroz igru. Građenje individualnih modela omogućava spoznaju i razumevanje svakog pojedinca, dok konstruisanje zajedničkih modela i sistema provocira saradnju i usaglašenost učesnika na grupnom i interrelacijskom nivou. Simulacije dozvoljavaju sagledavanje šire slike, iskustven doživljaj i delovanje u skladu sa sada internalizovanim timskim načelima.  Sve je dodatno praćeno pozitivnim emocijama i međusobnim podržavanjem, slušanjem i učenjem. Na kraju dana, možete čuti učesnike kako govore o „trigerovanju želje za igrom, spoznajom i iskrenošću“, o “povezivanju i rešavanju nesuglasica“, o „stavovima i vrednostima koje su bitne za pojedince, ali nužne za tim“, o „slobodi i ispunjenosti“. Tim nazivaju „svojim“ a misiju i viziju „svojom pričom“. Kao rezultat, dobili ste SVOJ tim.

Jeste li spremni za nizanje pobeda u šampionatu?

Hajde da se igramo!

Izvor: BIZLife magazin

Foto: BIZLife magazin

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE