Da li znamo dovoljno o GMO proizvedenim namirnicama?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li znamo dovoljno o GMO proizvedenim namirnicama?

  Ako proizvod sadrži genetski modifikovane sastojke više od 0.9 odsto, zakoni u Evropi i naš Zakon o genetički modifikovanim organizmima Republike Srbije obavezuju proizvođače da proizvod jasno označe kao GMO. Međutim, da li ste se zapitali šta se dešava ako je proizvod dobijen od životinje koja je hranjena genetski modifikovanom sojom i stočnom hranom?

  Odgovor je jednostavan – nigde u svetu, proizvodi dobijenih od životinja koje su hranjene GMO stočnom hranom i sojom se ne označavanju kao GMO. I to ne bi bilo sporno da Srbija ne uvozi značajne količine takvih proizvoda, pre svega jaja, mesa mleka iz Evrope koji su u 90% slučajeva dobijeni od životinja svakodnevno hranjenih GM stočnom hranom. Poštujući naš Zakon koji zabranjuje proizvodnju GMO, onda imamo situaciju da se takvi uvozni proizvodi od GM hranjenih životinja u našim radnjama nalaze pored domaćih proizvoda, nastalih od životinja koje su hranjene domaćom, BEZ GMO sojom.

   

   

  Možemo li ih razlikovati i kako da budemo sigurni u naš izbor?

  Dobrovoljna sertifikacija standardima koji garantuju BEZ GMO proizvodnju i domaće poreklo predstavlja jedno od rešenja. Prvi i jedini standard tog tipa u Srbiji jeste Dunav soja standard i oznaka kvaliteta, odobren od strane Ministarstva poljoprivrede, 2015. godine, čija oznaka se nalazi na prehrambenim proizvodima i garantuje da je proizvod dobijen od životinja hranjenih BEZ GMO stočnom hranom, ali i da su domaćeg porekla, dobijeni korišćenjem domaće soje i sirovina od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije.

  Vukosav Saković iz Udruženja „Žita Srbije“ kaže za Bizlife da je dobro poznato da je u Srbiji zabranjena proizvodnja GMO proizvoda, i po njegovom mišljenju, to neće biti promenjeno. Ali, kada govorimo o prometu GMO proizvoda stvari stoje drugačije. „Ako želimo da postanemo član Svetske trgovinske organizacije i ako je naš put put ulaska u EU, promet GMO proizvoda mora biti odobren. Kada već ne možemo sprečiti, to treba uraditi na takav način da protivnici GMO hrane budu maksimalno zaštićeni. Rešenje vidim u jasno obeleženim proizvodima sa ili bez GMO komponenti. Obeležavanjem proizvoda ne uvodimo nikakve zabrane, sa druge strane samim potrošačima prepuštamo izbor koje i kakve proizvode žele da koriste“, kaže Saković i dodaje „Obeležavanje robe u prometu samo bi uvelo vise reda. Moramo znati da je veoma teško izbeći uvozne proizvode koji su u nekom svom delu proizvodnje bili u dodiru sa GMO, posebno u mesnoj i konditorskoj industriji imajući u vidu GMO sojinu sačmu i sojino ulje. Sigurno je da mi moramo istrajati u prozvodnji genetski nemodifikovane soje koja ima svoje tržište kako u svetu tako i kod nas“.

  U Evropi je preko deset hiljada proizvoda sertifikovano i označeno kao BEZ GMO. Dobrovoljna BEZ GMO sertifikacija i Dunav Soja označavanje prehrambenih proizvoda potrošačima daje pravo i mogućnost izbora domaćih proizvoda od BEZ GMO hranjenih životinja, a u isto vreme pruža dodatnu vrednost i čuva BEZ GMO identitet domaćih proizvođača mesa jaja i mleka koji koriste domaću, BEZ GMO stočnu hranu i soju naših proizvođača u Srbiji.

  Izbor namirnica je svakako na nama kao potrošačima. Dunav soja standard i oznaka kvaliteta upravo nam omogućava taj izbor.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE