Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Da li znate da Srbija ima savet za zapošljavanje a nije se sastao 11 GODINA?

Posle pauze od 11 godina danas je održana sednica Republičkog saveta za zapošljavanje, kojom je predsedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Na sednici je usvojen poslovnik o radu i definisani su ciljevi koji će doprineti kreiranju što bolje politike zapošljavanja, saopštilo je Ministarstvo.

Đorđević je istakao da je politika zapošljavanja od interesa za celo društvo i da je veoma bitno da ovaj savet funkcioniše na najbolji mogući način, jer je, kako je podsetio, smanjenje nezaposlenosti jedan od prioriteta Vlade Srbije.

“Republički savet za zapošljavanje je, pre svega, savetodavno telo koje daje mišljenje i preporuke u vezi sa pitanjima od interesa za unapredjenja politike zapošljavanja i to: planovima zapošljavanja, programima i merama aktivne politike zapošljavanja, propisima iz oblasti zapošljavanja i drugim pitanjima od interesa za zapošljavanje”, rekao je Đorđevići dodao da je dogovoreno da se u cilju boljeg rada ovaj savet sastaje najmanje tri puta godišnje, a po potrebi i više.

Кako je istakao, cilj rada Republičkog saveta za zapošljavanje je donošenje Strategije zapošljavanja za 2020. godinu, kao i veća uključenost u rad i u proces donošenja ostalih zakona koji su u vezi sa zapošljavanjem.

Prema njegovim rečima, u toku 2018. godine u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je skoro 155.000 nezaposlenih što je više od planiranog broja za 21.000, sa efektom na zapošljavanje od 34,57 odsto, a više od 96 odsto uključenih su nezaposleni iz kategorije teže zapošljivih.

“S obzirom na to da je Savet imenovan još 2008. godine, a da se do sada nije sastao nijednom, Vlada Srbije je donela rešenje o razrešenju i imenovanju predsednika, zamenika i članova u julu ove godine. Verujem da će tim stručnjaka iz ove oblasti doprineti smanjenju nezaposlenosti i kreiranju što boljih uslova za rad u našoj zemlji”, zaključio je Đorđević.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE