"Da objasnimo": Ne uvozimo hleb, već uvozimo "specijalni" hleb - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Da objasnimo”: Ne uvozimo hleb, već uvozimo “specijalni” hleb

  Srbija ne uvozi osnovni beli hleb, već specijalne vrste tostova koji se u Srbiji ne proizvode, kao i zamrznuto lisnato testo i određene vrste kroasana, tvrdi predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

  Hleb i pekarski proizvodi nalaze se pod istom šifrom, te je iz tog razloga u javnosti proisteklo da Srbija uvozi dosta hleba, međutim, to nije tako, jer od ukupnog uvoza, hleb ne iznosi ni 10 odsto, objasnio je Pralica za Tanjug.

  Objasnio je da se uvoze samo specijalne vrste tostova koji se u Srbiji ne proizvode, kao i zamrznuto lisnato testo i određene vrste kroasana.

  Upitan zašto se uvoze ti proizvodi ako je Srbija dovoljno bogata pšenicom, Pralica objašnjava da su domaće pekarske industrije uglavnom bazirane na proizvodnji hleba i da nemaju skupe proizvodne linije za proizvodnju tih vrsta pekarskih proizvoda.

  “Ranije nije bilo potrebe za takvim linijama u Srbiji, međutim, u poslednjih 10 godina otvoren je veliki broj hotela, transformisala su se i preduzeća koja u svom sastavu imaju supermarkete i javila se potreba za proizvodima koji se ne proizvode u Srbiji, a koje oni sada uvoze”, rekao je Pralica.

  Potvrđuje da je prošle godine u odnosu na 2018. godinu udvostručen uvoz posebne vrste hleba i pekarskih proizvoda, a najviše se uvozilo iz Španije i Francuske.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/zvuci-neverovatno-srbija-u-2019-udvostrucila-uvoz-hleba/

  Na pitanje šta bi u Srbiji trebalo da se učini kako bi se smanjio uvoz tih proizvoda, Pralica objašnjava da bi neko morao da investira oko milion evra u instalaciju proizvodnih linija za te vrste peciva, osvoji tržište i ubedi one koji se sada snabdevaju iz izvoza da kupuju od njih.

  Tvrdi da uvoz te vrste hleba i pekarskih proizvoda nije ugrozio rad malih pekara i da nema problema u njihovoj proizvodnji i snabdevanju.

  Najjeftiniji hleb u Evropi

  “Jedemo izuzetno dobar hleb i kada govorimo o osnovnom hlebu, a to je beli hleb do 500 grama, odličnog je kvaliteta i dalje smo najjeftiniji ne u regionu, već i u Evropi”, rekao je Pralica i dodao da taj hleb u BiH košta 72 dinara, dok je kod nas od 35 do 40 dinara.

  Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine Željko Rakić ocenjuje da je reakcija na “Srbija uvozi hleb” – preterana, dodajući da građani nisu znali o čemu je reč.

  “Da objasnimo, Srbija ne uvozi hleb. To su neke specijalne vrste hleba, to su obično skupe vrste hleba koje su manje tražene i oni se uvoze u našu zemlju u smrznutom obliku”, rekao je Rakić.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/od-ulaska-u-eu-alarmantno-povecali-uvoz-peciva/

   

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE