Dajemo vam savete za vožnju u zimskim uslovima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dajemo vam savete za vožnju u zimskim uslovima

  Verovatno su mnogi od nas već zauzeli „niski“ start pred početak zimskog odmora. Odmor na zimskim destinacijama sa porodicom i prijateljima, uživanje u zimskim čarolijama, zvuči više nego primamljivo. Ipak, zimski minus na planinama može neprijatno da nas iznenadi ukoliko nismo na vreme, do polaska na put, proverili stanje našeg četvorotočkaša.

  Zima je izazovna za vozače u svakom smislu. Sneg, poledica, klizavi kolovozi mogu da prourzokuju poteškoće na putu na koje vozač mora da bude spreman prilikom svakog „startovanja“ motora. Upravo tokom zimskog perioda dobijamo pregršt saveta o bezbednosti u vožnji, proveri tehničke ispravnosti vozila i sl.  Svaki savet je koristan, a za vas smo proverili šta je sve potrebno uraditi kako biste pripremili auto za zimu.

  1. Zašto je potrebno da se radi zamena filtera goriva baš pred zimu?

  Odgovor je jednostavan – da bi se u potpunosti iskoristile zimske mogućnosti goriva, pre svega dizela. Zaprljan filter smanjuje protočnost goriva, a zbog smanjenja prečnika perforacija povećava taloženje i izdvajanje krupnijih molekula (parafina) iz dizela.

  1. Da li je potrebno uraditi proveru filtera vazduha i filtera ulja?

  Da. Zaprljan filter vazduha dovodi do zagušnjenja protoka i smanjenja dotoka vazduha u motor čime se povećava potrošnja goriva i motor nepravilnije radi. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju da se prilikom svakog servisa zamene svi filteri. Na primer, zaprljan filter za ulje smanjuje filtraciju ulja i eliminaciju nečistoća i opiljaka koji nastaju čišćenjem i podmazivanjem motora. Ovo je od posebnog značaja u zimskom periodu zbog niskih temperatura na kojima se smanjuje viskozitet motornog ulja. Kao rezultat, motor može da radi teže i nepravilnije što, opet, dovodi do veće potrošnje goriva, a uz to se i smanjuje radni vek motora.

  1. Čemu služi antifriz i zašto ga sipamo?

  Antifriz je rashladna tečnost koja održava optimalnu radnu temperaturu motora i koja je otporna na niske temperature. Preporučuje se zamena ili dopuna antifriza upravo pred zimu, jer postoji verovatnoća da stari antifriz, zbog razblaživanja, ima lošu tačku mržnjenja, usled čega na niskim temperaturama može doći do zamrzavanja i pucanja određenih delova, pa čak i bloka motora. Ne preporučuje se mešanje različitih vrsta antifriza, a prilikom primene treba poštovati preporuke proizvođača za razblaživanje antifriza.

  1. A šta je sa motornim uljem?

  Ulje vremenom gubi svoja svojstva, a kako bismo osigurali konstantni viskozitet preporuka je da se u zimskim uslovima uradi zamena ulja. U protivnom, može da dođe do povećanja trenja što dovodi  i do povećanja temperature motora.

  1. Ne zaboravite na grejače!

  Zbog lakšeg paljenja na niskim temperaturama, ukoliko su grejači stari i loši, može se desiti da auto na nižim temperaturama jednostavno ne upali. Ukoliko postoje problemi sa grejačima, na to će vas upozoriti signalna lampica koja pri kontaktu na nižim temperaturama duže stoji upaljena. Kako biste izbegli ovakvu neprijatnost, posetite mehaničara koji će proveriti stanje grejača i dati preporuku ukoliko je potrebna zamena.

  1. Koliko su akumulatori otporni na zimski minus?

  U zavisnosti od generalnog stanja automobila, ponekad je za pokretanje automobila pri niskim temperaturama potrebno duže „verglanje“. Kao rezultat, može doći do pražnjenja akumulatora, posebno kod akumulatora koji su u lošem stanju i čiji je kapacitet umanjen. Preporuka je da posetite električara i proverite stanje akumulatora vašeg automobila.

  1. Da li je važno koje gorivo sipam?

  Ukoliko vozite automobil sa dizel motorom, sigurno ste čuli da je ova vrsta goriva u poređenju sa benzinom „osetljivija“ na niske temeprature. Razlog je kristalizacija parafina u dizel gorivu, do koje dolazi usled niskih temperatura, što može dovesti do toga da dizel motori teže startuju u hladnim mesecima. Kako biste izbegli takav scenario, stručnjaci preporučuju upotrebu aditiviranog dizel goriva sa poboljšanim niskotemperaturnim karakteristikama. Upravo takvo je npr. G-Drive Diesel gorivo koje možete pronaći na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Ovaj premijum derivat, zahvaljujući kompleksu aditiva, doprinosi optimalnom radu motora na zimskim temperaturama, a uz to omogućava bolju startnost, veću snagu i stabilan rad motora čak i na ekstremnim zimskim temperaturama, do -30 stepeni Celzijusovih.

  Srećan put!

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE