Danas: Er Srbija i ranije otpuštala porodilje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Er Srbija i ranije otpuštala porodilje

  Otpuštanje porodilja bez najave u Er Srbiji je bila praksa i pre nego što su Teodora Stefanović, Ana Urošev i Jovana Đorđević dobile obaveštenje da im ugovori nakon isteka odsustva neće biti produženi.

  Samohrana majka Jovana Petrović je bez posla u nacionalnoj avio-kompaniji ostala pre više od godinu dana, a da će tako biti, obaveštena je svega četiri dana pre isteka porodiljskog odsustva.

  Bila sam prva grupa stjuardesa 2013. kada je i kompanija počela zvanično sa radom. Na trudničko sam otišla sredinom 2015. godine. Želela sam da se vratim ranije na posao, ali su mi tada rekli da to nije moguće pravno, a naredna dva meseca mi govorili da budem bez brige jer me ugovor čeka i da uživam sa bebom, kaže za Danas Jovana Petrović.

  Oktobra 2016. Jovana je završila i neophodan lekarski pregled, imala je, kako kaže, sve preporuke da dobro obavlja svoj posao i nije bilo razloga da strepi zbog produženja ugovora. Međutim, bez prethodne najave, 12. decembra, na rođendan, dobila je usmenu “čestitku” iz kompanije da joj ugovor neće biti produžen.

  Nisam imala veze i protekcije, a uz ponižavanja i obmane naredna dva meseca posle toga jer sam podnela zahtev za bolovanje radi specijalne nege deteta, optužena sam da mi dete u stvari nije bolesno i da radim na štetu kompanije, kaže Jovana Petrović.

  Obećano joj je da će se “slučaj rešiti”, pisala je i tada generalnom direktoru Danetu Kondiću i članu IO Branislavu Maloviću. Jedino što je dobila jeste blokada službenog mejla sa kog je poslala pismo. Time senjena borba završila.

  “Poslali su mi jasnu poruku kao državna kompanija. Znam da su nastavili sa istom tradicijom za neke zaposlene. I da mnoge koleginice strepe za svoje radno mesto. Nadam se da će neko sagledati ove uslove i vaše naslove i tekstove, jer je majkama već dovoljno otežano odgajanje dece”, ističe Jovana Petrović.

  U kabinetu poverenice za ravnopravnost polova za Danas kažu da su se neke od žena koje bi u Er Srbiji ovih dana mogle da ostanu bez posla javile i da će, kada podnesu pismene zahteve, biti pokrenut i postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo diskriminacije.

  Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović, čiji sindikat je prisutan i u Er Srbiji, za Danas kaže da nisu znali za slučajeve ovih žena. On apeluje na sve nadležne da reaguju i ističe kako će i KSS kao centrala reagovati povodom ovog slučaja.

  Iz kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović ističu da su odmah po objavljivanju teksta kontaktirali Er Srbiju i dobili informacije da su ugovori zaposlenih na određeno vreme produženi ili još traju. “Takođe, kompanija je prihvatila sugestiju da kod povećanja obima posla baš ove majke imaju prednost pri zapošljavanju”, stoji u pisanom odgovoru iz kabineta.

  Er Srbija “potvrdila da otpušta porodilje”

  U demantiju na pisanje Danasa koji je Er Srbija poslala svim medijima, između ostalog, kaže se da je “dogovorom između Er Srbije i Aerodroma predviđeno da će zaposleni kojima je na osnovu sezonalnosti istekao ugovor, imati prednost u zapošljavanju”.

  Osim što Er Srbija ovim zvanično potvrđuje da porodilje ostavlja bez posla kada im istekne bolovanje, treba reći i da je tvrdnja o dogovoru između Er Srbije i Aerodroma NT došla tek nakon tekstova u Danasu i reakcije potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

  Ipak, iskustvo najmanje pet žena zaposlenih u Er Srbiji je da niko iz kadrovske službe nije hteo da im da konkretan odgovor u oktobru, prilikom preuzimanja zaposlenih od strane Aerodroma, šta će biti sa njima, kao ni u sličnim slučajevima prethodnih godina.

  “Kao dokaz možemo da objavimo i imejlove zaposlenih na zvanične adrese koji su ostali bez odgovora. Takođe, upravo taj SMS, koji smo objavili, pokazuje da je u stvari politika Er Srbije da u ovoj kompaniji za mlade žene sa tek rođenom decom nema mesta”, zaključuje Danas.

   

  Izvor: Danas

  Foto: Air Serbia/Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • zoran

   To je sve a nije avio kompanija...Uprava kompanije je tek posebna prica.Branislav Malovic ima samo osam razreda osnovne skole...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE